Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

65 години ПАНПТ „Чепино”

14 май 2018, Понеделник | 21:01 | прессъобщение

С впечатляващ концерт ПАНПТ „Чепино” отбелязаха 65-тия си рожден ден

Легендата за  чепинската долина с музика и танц  разказа спектакълът  „Чепинския змей“  на 11 май  , който бе  гвоздеят в специалния концерт на ПАНПТ „Чепино“, с който танцьори  певици и музиканти  отпразнуваха своя 65 рожден ден.

В историята на читалищното дело във Велинград за последните 30 години авторски спектакъл с подобна идея и визия не е правен.

Музикално-танцовият спектакъл  разказа  легендата за създаването на Чепинското корито с похватите на музиката и танца, припомни най-мистичната легенда, свързана с Чепинския край. По хореография на Аделина Пещерска бе пресъздадена легендата за водния змей, живял някога по тези земи, надхитрен от влюбения овчар и неговата любима.

В празничната програма бяха включени още танцови изпълнения по хореография на главния художествен ръководител  на ансамбъла Боян Байраков, изпълнения  на мъжката фолклорна група и женския народен хор към ансамбъла,  както и тъпанджийско надсвирване от музиканти, наследници на едни от ветераните музиканти в ансамбъла   Румен Машев. Танцьорите ветерани, които през годините са формирали основния танцов състав на музикалната формация, предизвикаха бурни аплодисменти с изпълнението си.

Организатори на събитието са ОНЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1905”, със съдействието на Исторически музей- Велинград. Те изказаха специални благодарности  на кмета  д-р Костадин Коев, за подкрепата му за реализиране на целия юбилеен концерт. Проектът "Чепинският змей" е подкрепен и от фондация "Пловдив 2019" и е част от Програмата на "Пловдив -Европейска столица на културата 2019".

При подготовката на спектакъла подкрепа е оказана и от Исторически музей Велинград.

Инфо за ПАНПТ “Чепино“

ПАНПТ „ Чепино” е създаден  през  1953г. и към момента  има  богат репертоар, включващ песни и танци от всички фолклорни области на България.  Ансамбълът има стотици  успешни  изяви в многобройни фолклорни събития в страната  в чужбина- Сърбия, Македония, Гърция, Русия, Германия, Франция, Австрия, Полша, и др. Ели Саздова, на оркестъра- Иван Пещерски.

Мъжката фолклорна група към фолклорната формация е носител на наградата „Сребърна брадва“ от международния фестивал за автентичен фолклор- Закопане, Полша.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени