Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

93 години от рождението на Вела

17 март 2015, Вторник | 15:19 | общество

Велинград почете 93-годишнината на Вела Пеева

На 16-ти март, рожденната дата наВела Пеева, патрон на нашия град, много признателни велинградчани и ученици се събраха пред паметника на героинята в кв. Каменица, в знак на почит и преклонение към подвига й. В своето слово заместник кметът на Община Велинград Георги Янчев припомни кратка история за живота  й и завърши с думите:

„…споменът за нея не е бледен, а още по-светъл, а мисълта за величествената й жертвоготовност ни прави още по-горди велинградчани. Хора, като Вела Пеева не само почитаме, но и носим в сърцата си вовеки. Днес ние се гордеем със своя патрон и благодарим на Бог, че я имало. Славим живота и делото й с безрезервно уважение и признателност“.

Венци и цветя  пред паметника на Вела поднесоха Общинска администрация Велинград, Общински съвет Велинград, Политическа партия ГЕРБ, Общински съвет на БСП, Земеделски народен съюз, Исторически музей Велинград, Клуб на пенсионера кв. Каменица, читалищата от града ни, ОУ „Христо Ботев“, СОУ „Св. Св Кирил и Методий“ и граждани.

В 17.30ч. в голямата зала на ОНЧ „Васил Левски”бе изнесена концертна програма, в която със своите изпълнения взеха участие:

Група за стари градски песни „Вела” с ръководител Иван Пещерски; Мъжка фолклорна група към каменското читалище с ръководител Цанко Пашов, Народният хор към  ансамбъл за народни песни и танци „Здравче- Венче”, с ръководител Мая Ангелова и талантливите деца от ДЮВИШ „Звънче“- Иванка Алексиева, Цветина Велева и Калина Деспотска.

Коментари

Радвам се, че това събитие е отразено. Поздравявам ви! Народ, който не помни историята си и героите си - няма бъдеще. Една малка забележка само - една снимка в близак план на Вела щеше да даде допълнителен актцент и щеше да запознае голяма част от младото поколение с нейния лик. Може би и няколко думи за живота и саможертвата й също биха допълнили пълноценно коментара на самото събитие.

#1 Вени в Сряда, 18 март 2015 00:34

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Празничният 6 май 2020
06 май 2020 | 18:18
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени