Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Анастас Абаджиев с увлекателен разказ за своите пътешествия

26 юли 2019, Петък | 07:52 | общество

Анастас Абаджиев с увлекателен разказ за своите пътешествия

На 23.07.2019г. на гости на ДЦПЛУ -гр.Велинград беше Анастас Абаджиев- строителен инженер, алпинист, турист,пътешественик. Обиколил почти половината свят, бил 3 години с професор Пимпирев на Южния полюс- на българска база "Св.Климент Охридски" и 1 година на американската база "Мак Мърдо".

С него на гости на ДЦ беше и неговата майка- професор Боряна Чолева, а също така и представители на туристическо дружество "Юндола". Срещата се осъществи със съдействието на г-н Асен Градански. Разказът на г-н Абаджиев беше изключително интересен, придружен от богат снимков материал.

Ползвателите видяха красиви снежни пейзажи, интересни животни, някои от които могат да се видят само на Южния полюс, къщичките на българската база, корабчето, с което се стига до там и снимки от полярни сияния. В американската база са зимували само трима българи, единият от които е гостът на ДЦМУ. За пребиваването на "Мак Мърдо" през зимния период, когато температурите са от -50 до -75 градуса, всеки получава медал и поздравителна грамота от избрания в този период американски президент. Нашият съгражданин получава такава от Барак Обама. Чест е за България, че е между 31 страни, имащи бази на остров Ливингстън.На нея нашият съгражданин  пребивава 2009, 2010 и 2011г. На самия полюс е тъмно 6 месеца и точно толкова е светло -има един изгрев и един залез. Ползвателите бяха запознати с интересната фауна- тюлени, пингвини ,китове и птици. Много бяха учудени, когато на въпрос от залата дали има бели мечки, получиха отрицателен отговор . Оказа се, че на Южния полюс има тюлени, а бели мечки има на Северния полюс. 

На въпроса какво го е накарало да стигне до Антарктида , той отговори, че това е някакво влечение вътре в него. Може би заради огромните отворени пространства, заради различното и неповторимото! 
Ползвателите на ДЦПЛУ благодариха от сърце на г-н Абаджиев.На него и на професор Чолева бяха подарени ръчно изработени изделия.
На раздяла взаимно си обещаха тези срещи да продължат и занапред.
                                                                                               
 
 
                                        Директор: Елена Янева- Зисова

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени