Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Ансамбъла от НЧ "Методий Драгинов - 1936" в Турция

10 септември 2011, Събота | 14:19 | общество

Гостуване на ансамбъла от НЧ" Методий Драгинов - 1936" в с. Акьорен - Турция

Чудна лятна нощ. Драгиново спи. Множество възрастни, младежи, деца са на площада пред читалището. Настъпват последни минути преди да тръгне автобуса. Стари жени дават наставленията на внучките си как да открият родата в „Акьорен” .”Носете им много здраве” ехтят гласовете им. Бай Вълчо – шофьорът на автобуса – поглежда за последно как е вързан надписа „Република България, общ. Велинград, фолклорен ансамбъл с. Драгиново". Дава сигнал за тръгване.Чевръста жена по стар обичай прелива автобуса с вода и здравец. Спесни и весели закачки в ранно утро групата пристига на ГПП „Капитан Андрево”. Следват процедурните гранични проверки както от нашенска страна така и от турския граничен пункт Капъ куле. Без инциденти в 7:15 минахме на турска земя.

Ето ни в Турция” се чуват гласове от задната част на автобуса. С интерес наблюдаваме равното поле от двете страни на магистралата. С уморените си , но любопитни погледи  забелязваме , че няма пустеещи земи и бурени край пътя. Всичко е добре обработено от грижливи стопани. Автобусът се движи по много добре асвалтирания път. Неочаквано спираме на първич къмпинг. Водачът на групата Бисер Атипов дава 20 минути почивка за освежаване. Отново потегляме.Към 10 часа първата група посрещачи вече ни очаква извън селото. Последвахме ги. Неочаквано пред нас се откри, потънало в зеленина нашето изселено село-Акьорен. На площада строените като войници ловджии ни посрещнаха с гърмежи. Млади девойки в нашенски носии , с питки хляб и мед и със сърдечно „Добре дошли” ни приветстваха. Гости и посрещачи се прегръщахме развълнувано. Всеки си търсеше родноните. Ние с г-жа Ковачева наблюдавахме по своему трогателната картина. Взаимно споделихме „Родовата връзка продължава, коренът се знае и се помни.Той продължава чрез създадения жив мост между поколенията.” Времето от 2 часа престой се оказа малко .в 12:30 потеглихме за град Силиври.

След кратко пътуване се  озовахме сред красотите на общинския център, разположен на брега на Мраморно море. Още в началото ни направи впечатление мащабното строителство. Красивите и естетически подредени зелени площи и всичко онова което е сторено от човешка ръка.Особено впечатление ни направи безбройните знамена по фасадите фасадите и множеството плакати с лика на един и същи усмихнат човек. По късно разбрахме , че това е кмета на община Силиври- господин Йозджан Исиклар. Да лично той ни посрещна  на фестивала ,посветен на доматите в село Дерменкьой. Останахме развълнувани от неговото слово от отношението му към нас и лично към кмета г-н Бисер Кафеджиев.

Изпълнението на ансамбъла под ръководството на художествения ръководител Грета Кадьова възхити многохилядната публика. Волните родопски гласове изпращаха послание за взаимно културно сътрудничество. Вторият ден от гостуването ни бе посветен на Истанбул. Нашите домакини ни подариха чудесна разходка край Златния рог и с кораб край двата бряга на Босфора. В продължение на два часа съвместно с домакините наблюдавахме приказните красоти.

Денят 05.09 се оказа с най- натоварена програма.

-От 9:30 среща в общината среща с г-н Исиклар – кмета на Силиври между предтсавителна група на двете села- Драгиново и Акьорен.

 -Разглеждане на града Силиври. Пътуване до съседните села на Акьорен

- Вечерта концерт и раздяла с жителите на Акьрен

Срещата в общ Силиври премина в топла и сърдечна обстановка.Останахме очарованио от самата обстановка вън и вътре в общината. От административния ред, от топлотата и сърдечността с която бяхме посрещнати. Кметът ни отдели повече от час за да ни разкаже за икономическото и културно развитие на общината. Особено внимание отдели на отношението към изселниците от 89 г. ,подчертавайки че и той самия е изселник от Гърция.”Затова живея с проблемите им , които не са малко”. Излязохме от кметския кабинет възхитени и предоволни. Снимахме се пред бюста на Кемал Ататюрк,където имаше следния напис : Любовта към родината се изразява чрез стореното за нея”

Нашия домакин кметът на Акьорен Мустафа Гюл ни отведе в дома на сдружението на кметовете от общината. Тук председателя на сдружениете ни запозна с неговите цели и задачи и с начина по който се разпределят бюджетните средства. Денят от 12:00 до 17 : 30 премина в срещи с жителите на селата Бекирли и Данамандра. След това настъпи трогателната прощална среща с жителите на Акьорен. Площадът се оказа тесен жиотелите му и за гостите. Настъпи тържествения момент- връчване от кмета на Драгиново Бисер Кафеджиев шепа пръст от земята на Драгиново. Преди връчването Най възрастния от всички Милен Налбантов прочете своя стих ,кйто е отпечатан на плакета .

Изпълнението на ансамбъла отново взриви публиката. Следва рзамяна на подаръци прегръдки и пожелания за нова среща. Забележителна бе вечерята, дадена ни от кмета на Силиври – Йозджан Исиклар в чест на нашето гостуване. Тя ще остане завинаги в сърцата ни не само с богатата трапеза но и с сърдечното посрещане. Краткото му слово бе отправено не само към Драгиново и Велинград и, но и към цялата ни страна. А то бе послание и призив за бъдещо сътрудничество за взаимно подпомагане като истински комшии. Накрая г-н Исиклар подчерта ”Нека оставим политиците и техните страсти настрани, нашите два народа имат много допирни точки. Нека взаимно си подадем ръка и и си помагаме във всяко отношение. Нека се развиваме днес и в бъдеще ”Станахме на крака и с бурни аплодисменти извикахме „ Елате ни на гости във Велинград и Драгиново”, така изпратихме словото на г-н Исиклар. Приехме това изкаване като послание от Силиври,с надеждата да се реализира.!

  

Алексей Мазълов – председател на читалището

Бисер Кафеджиев – кмет на Драгиново

03.09 – 06.09

Коментари

#11 ЕМИЛ ИЛИЕВ РАЧЕВ в Вторник, 05 март 2013 13:13

mnogo yvajaemi dami gospoda takav si nie mantalitetata balgarski zamislete se v tova polojenie nqma vinovni a ima postradali

#10 в Сряда, 20 юни 2012 21:49

ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ ТРЯБВА ДА КАЖЕМ "BASTA"!!! СТИГА ВЕЧЕ "ШМЕНДИ-КАПЕЛИ"... БОРДЮРИ И ЕКСКУРЗИИ. НАРОДА ТВА НЕ ГО ГРЕЕ. ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ ДЕТО СА МАНИПУЛИРАНИ.

#9 ЛОКАЛЕН ПАТРИОТ в Петък, 14 октомври 2011 15:22

нашият кмет за 4 години нищо не направи за селото,просто безучастно висене по 1 час в кматството!Но сега в навечерието на изборния ден се сети да прави централната улица,която от години водата отнася чакалираната няколко път вече настилка!Докога ще си избираме такива управници,следящи изгодата само в техния джоб?Е,стига му и на този кмет 4 години кметуване,той си напълни гушата,времее да дадем кокъла на следващия гладен!!!!

#8 в Петък, 30 септември 2011 15:45

Това което е написано, обхваща всички състави като цяло, и Чепино и Каменица и Драгиново всички са гола вода , за нищо не стават, освен ако не се извади най доброто от тях и да се направи нещо съвместно. Да съхраняването на фолклора се дължи на възрастните хора, но за изветрелите . И недей да четеш това което ти е удобно.

#7 lotos в Вторник, 13 септември 2011 19:25

ZA6TO GOVORI6 GLUPOSTI TANCOV SASTAV IMA I V 4EPINO I V KAMENICA I ZA KAKVO SA TI VINOVNI DARTACITE DOBRE 4E SA TE TA SAHRANQVAT O6TE BULGARSKIA FOLKLOR

#6 в Вторник, 13 септември 2011 17:55

a,taka pak hitrini i korupcia i toi 4aka vtori mandat kato lebanv, tiho ....

#5 в Вторник, 13 септември 2011 17:23

Аз следя много внимателно състоянието на нашия фолклор в Чепинската котловина. Отговорите ми на няколко въпроса. Във Велинград няма никакъв танцов фолклор. Този господин Пеев е хореограф в с. Драгиново. Защо въобще се е забил да работи там с тези помаци и с тази изкукуригала Кадьова? До колкото зная във Велинград специалистите по народни танци са двама или трима, какво прави Община Велинград с тези кадри? Оставила ги е да се спасяват както могат. Защо въобще не си ценят кадрите? Защо не преподават във нашите училища , на нашите деца? Защо не се направи един ансамбъл който да олицетворява гр. Велинград а не да има няколко състава които тъпчат на едно място тъй като има разни дъртаци които само пречат. Моят главен въпрос е: Искат ли Велиградчани да имат фолклорен ансабъл, който да олицетворява нашия град, във който да е събран най - доброто от нашите кадри?

#4 Lotos в Вторник, 13 септември 2011 13:23

а защо кмета на драгиново не каза,че с парите изкарани от децата в ансамбъла ,заведе своето и приятелско семейство с цел търговия в турция,как не го беше срам???!!!ще чака втори мандат на куково лято

#3 в Понеделник, 12 септември 2011 15:18

:y :y :y

#2 в Събота, 10 септември 2011 19:01

:D

#1 в Събота, 10 септември 2011 15:22

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени