Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Астрономическата пролет настъпва днес

20 март 2015, Петък | 11:04 | общество

Пролетта пристига със слънчево затъмнение

На 20-ти март настъпва едно от най-очакваните астрономически събития на 2015 година – пълно слънчево затъмнение.Слънчево затъмнение e астрономично явление, при което Слънцето става изцяло или частично невидимо откъм Земята, скрито от диска на Луната. То се наблюдава, когато Луната е между Слънцето и Земята и трите небесни тела се намират на една линия.

Слънчевото затъмнение на 20-ти март се пада в деня на пролетното равноденствие, когато Слънцето и Луната ще се срещнат на небесния екватор в съзвездие Риби.

По този начин затъмнението символично ще отбележи настъпването на астрономическата пролет. Затъмнението на 20-ти март ще бъде пълно, но ивицата на пълната фаза ще премине далеч от големите градове.

Затъмнението ще започне в северната част на Атлантика, ще премине през Фарьорските острови и Норвежко море, лунната сянка ще се плъзне към архипелага Шпицберген, а след това – далече на север, за да се отстрани от земното кълбо в района на Северния полюс.

Единствените места за наблюдение на пълната фаза на сушата ще бъдат Фарьорските острови и Шпицберген.

За наблюдател от София затъмнението ще започне в 10 часа, 41 минути и 51 секунди, съобщава НАО Рожен. Максималната му фаза ще настъпи в 11:49:05 часа, когато Луната ще е закрила почти 53% от слънчевия диск. Тогава явлението ще се наблюдава съвсем удобно на височина 46° над хоризонта в посока югоизток-юг.

Краят на затъмнението ще настъпи в 12:58:07 часа, т.е. наблюдавано от София, явлението ще продължи 2 часа, 16 минути и 16 секунди.

От НАО Рожен напомнят, че наблюдението на затъмнението с невъоръжено око е опасно за зрението. Необходимо е да се използват специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението. Обективите или окулярите на използваните бинокли, зрителни тръби или телескопи трябва задължително да бъдат защитени с такива филтри.

Само няколко часа след слънчевото затъмнение настъпва и астрономическата пролет – 21-ви  март в 00:45 ч. българско време. На 21 март денят и нощта са почти равни по продължителност, оттам насетне денят започва да расте, а нощта да намалява.

През следващата седмица, в 3 часа през нощта на 29-ти март, местим и стрелките на часовника и преминаването към лятното часово време – с един час напред. Това се прави винаги в последната неделя на месец март. Към зимното часове време се отива в последната неделя на октомври – тази година на 25 октомври.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени