Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Опознай родината, за да я обикнеш

12 октомври 2010, Вторник | 22:47 | общество

Автопоход на СОСЗР до местност Семково

Сред рилска красота - величествени борове и ели, невероятни панорамни гледки и чист планински въздух, над 50 ентусиасти - любители на природата, от СОСЗР Велинград прекараха един чудесен ден. Организатор на автопохода е дружество "Шипка", в който членуват 90 души, с председател сержант Ангел Станчев. В автопохода до местност "Семково" се включиха и членове от другите дружества от СОСЗР Велинград, с председател о.з. полк. Георги Даскалов.

Курортното селище Семково с надморска височина 1750 метра, е сгушено в подножието на Рила и е на 17 километра от град Белица. Мястото е оградено от смърчови и борови гори, предимно ели. За името на тази омайна местност се говори, че тук са се събирали елови шишарки и от техните семена работници и предприемчиви българи са отглеждали фиданки, с които са залесявали околността. В слънчевото и есенно време ние усетихме величието на тази местност, където някога "Във вековните елаци са се веели хайдушки байряци".
В началото на автопохода направихме почивки на Юндола, Якоруда и Белица. Бяхме си поставили задача да отдъхнем сред красивата природа и да я опознаем. В столова - клон на хижа "Семково" проведохме тържествен сбор с вкусен обяд. Председателят на дружество "Шипка" Ангел Станчев даде думата на капитан Боряна Стаева, която изнесе кратка беседа за 116 години от Сръбско-българската война, след което последва рецитал. Със ставане на крака почетохме паметта на нашия член и секретар на Общинския съвет на запасните - сержант Румен Кюлюмов - една година от смъртта му. След обяд продължихме с песни, народни хора и танци. Всички участници в автопохода благодарим на шофьора Николай Праматаров, който ни осигури приятно пътуване и шофираше много внимателно по трудния планински път. Възхитени от природата, гората, зеленината, хлопатарите на стадата, ние се почуствахме горди българи, които всичко българско и родно любят, тачат и милеят.

Капитан Боряна Стаева
Велинград

Коментари

Винаги ми е било интересно да чета статиите на капитан Боряна Стаева. Поздравявам я за неуморния дух!

#1 Стефка в Четвъртък, 14 октомври 2010 23:04

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени