Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

БАЛИЗ проведе обучение във Велинград

26 юли 2016, Вторник | 15:56 | образование

БАЛИЗ проведе обучение във Велинград

Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения е национална мрежа от родителски организации, която работи за достойния и независим живот на лицата с интелектуални затруднения и техните семейства. БАЛИЗ се застъпва за провеждане на национална и местна политика, която зачита правата на лицата с интелектуални затруднения и спомага за изграждане на необходимата им подкрепяща среда и пълна интеграция в обществото. БАЛИЗ работи заедно с други организации и заинтересовани страни при защита на интересите на хората с интелектуални затруднения. В своите действия БАЛИЗ отстоява колективния интерес на своите членове и функционира като платформа за развитие, проучване и споделяне на знания.

Сдружение „ БАЛИЗ“ Велинград вече втора година работи по проект за въвеждането на територията на община Велинград практиката за подкрепено вземане на решения на лица с интелектуални затруднения. Създаване на  подкрепящи мрежи за самостоятелно вземане на решения от лица с интелектуални затруднения, чрез изготвяне на личностни профили и лични житейски планове и оказване на подкрепа на техните семейства са основните дейности, върху които ще работи сдружението по настоящия проект. Работа с родителите са сред неговите приоритети. Сдружение БАЛИЗ Велинград бе организатор на обучението на родителите с лица с интелектуални затруднения, което се състоя на 22-23.07.2016 година в хотел Елбрус. Обучителите от Сдружение „Паралелен свят“ Пловдив споделиха опита си по методиката на прилагане практиката на подкрепеното взимане на решение. Информацията и знанията, предоставени на тази информационна среща, са много важни и навремени с оглед на това, че Българското министерство на правосъдието е изготвило проектозакон, който вероятно ще преобърне системата за попечителство и който ще регулира  практиката на подкрепено взимане на решение. Налице е нов начин на работа с лица с умствени и психо-социални увреждания, основаващ се на защита на правата на човека, който ще изисква обединените усилия на самите лица с увреждания, на техните семейства и приятели,  подкрепата на правителствени и неправителствени организации, работещи в тази област, и на частния сектор, както и на обществото като цяло.

Надяваме се на такава подкрепа, разчитаме на нея и сме сигурни, че ще я срещаме при извършване на дейности и изпълнението на различни инициативи за подкрепа на подпомаганото взимане на решения. Те доказаха своята ефективност в помощта, оказвана на лицата с умствени увреждания, да водят по-независим живот и да станат по-активни членове на обществото.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени