Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Банго Васил

14 януари 2010, Четвъртък | 19:20 | роми, празници

Ромски празник

Роми Велинград   14-ти януари всяка година ромите честват ромска Нова година. За този ден се разказват различни легенди. За ромите Банго Васил е Свети Васил - техен застъпник и защитник. Според една от легендите Банго Васил възстановява моста, по който минават ромите и който е бил разрушен от Дявола или Господ, а също така спасява и давещите се роми. Според друга легенда Банго Васил е представен като историческа личност. Той е куц овчар, който спасява давещо се ромче.

   Банго Васил се празнува три дни.  На този празник на трапезата на ромите има птиче месо - петел или гъска. От започване на вечерята до полунощ всеки дом се заключва, така че никой да не влиза, нито да излиза, дори и на двора. В полунощ започва сурвакането. Характерно за този празник е, че ромите гадаят каква ще бъде цялата година по първия човек, влезнал вкъщи.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени