Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

„Билет за успешно бъдеще“

03 ноември 2016, Четвъртък | 19:50 | образование

„Билет за успешно бъдеще“

Мисля, че си струва да напомним на нашите съграждани- близки, познати, възрастни и връстници, че вече пет години в Средно училище „Св. св. Кирил и Методий” съществуват паралелки за интензивно изучаване на немски език. Моите съученици и аз сме от първия випуск. Няма да скрия, че доста се колебахме дали да предпочетем интензивния немски или интензивния английски. В края на краищата избрахме трудния път- 18 часа седмично немски през първата година и след това почти по равно английски и немски. Ако попитате защо, отговорът ще бъде: защото две е повече от едно, много повече, особено в този мултикултурен свят, който променя изискванията към нашата интелигентност всеки ден.

Не беше лесно за никой- за учителите ни, за учениците в паралелките след нас, но най-вече на нас, първите. Който някога се е сблъсквал с резултатите от нашия труд, знае, че между онова, което постигат връстниците ни в езиковите гимназии и постигнатото от нас няма разлика.

Знам, че някой тук ще се усмихне на това твърдение и ще го намери за самоизтъкване. Но не е така. Многократно при нас идваха представители от немското посолство в София и от различни организации, бяхме поканени и участвахме във фестивал в Германия, в състезания, и навсякъде чувахме само изненадани  поздравления, възхищение от показаната комуникативност.

И ето ви и „черешката на тортата” : след като се явиха на изпит за получаване на немска диплома ДСД1, всички наши съученици от сегашния 11-ти клас я получиха. Имаше тържество за връчване на дипломите, имаше гордост и радост, защото да постигнеш такова нещо съвсем не е лесно. Ни най-малко, повярвайте ми.

Можем с леко и щастливо сърце да поздравим нашите приятели от втория випуск, защото ние, дванадесетокласниците, също се явихме на изпит за международно признат сертификат на Гьоте институт и се представихме отлично- така се изразиха изпитващите ни от комисията, които не скриха възхищението си. Сега и ние очакваме сертификатите си.

И за да бъде пълна картината на нашите усилия и амбиции, ще допълня, че десетки момичета и момчета се готвят усилено за изпит по английски език- напреднало равнище. Сигурна съм, че ще празнуваме и тези сертификати.

А с два такива документа в джоба си- за немски и английски език- има защо да сме доволни от своите постижения, от своето образование. Благодарим на училището си, благодарим за разбирането и подкрепата на всички ръководители и учители, и особено на учителките ни по немски език главен учител Василка Дамянова и Илияна Мичева . Те ни научиха и на нещо друго, а именно, че когато човек има дързостта да тръгне към върха, той ще го стигне.

 

Никол Балабанова, 12Б клас

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Велинград

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени