Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Централният плаж вече носи името на създателя му Шнитер

25 юли 2017, Вторник | 16:38 | прессъобщение

Централен минерален плаж-Велинград, вече носи името на своя създател „Йосиф Шнитер”

По случай навършването на 80 години от създаването на Централен минерален плаж във Велинград, Общинският съвет  взе единодушно решение той да бъде преименуван и да носи името на своя създател Йосиф Шнитер.

Йосиф Шнитер е първият кмет на с. Лъджене и кмет на първата сборна община от селата  Чепино, Лъджене и Каменица през 1934-1936 г.Той полага здравите основи на бъдещия национален и международен балнеологичен курорт и на бъдещата СПА столица на България и на Балканите. По време на неговото управление е открита първата ски-шанца в Чепино, създаден е първият съвет по курортно дело, каптирани са изворите за водоснабдяване от местността Легоринец. Той изготвя първите рекламни материали за курорта и го популяризира с фотоизложби в страната и чужбина. По негова идея на 25 юли 1937 г. в Лъджене е открит първият по рода си в Европа минерален плаж с 50-метров басейн.

От 10:00ч. в Художествена галерия „Цвета Шуманова” Община Велинград, Исторически музей-Велинград и общинско предприятие „Спортни имоти и пазари и туристически информационен център” организираха тържествено честване на 80 години от откриването на Централен минерален плаж.

Кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев изнесе благодарствено слово, отправено към Йосиф Шнитер, като каза: „Благодаря на този велик и стойностен човек,със значим принос за развитието на нашия край. Човек  с европейско мислене, който е положил основата за бъдещето на нашия град."

Инж. Бельо Мандраджиев връчи решението на ОбС Велинград на сина на кмета Йосиф Шнитер- Даниел Шнитер. Сред  официалните гости бяха внуци и родственици на фамилията Шнитер. Голямо бе тяхното щастие и вълнение. Даниел Шнитер, който е на 89 години и внучката на Йосиф Шнитер проф. Мария Шнитер с много голямо вълнение изказаха своята благодарност. Според тях това преименуване на плажа, е най-големият подарък и признание за техния баща и дядо.

В галерията бе експонирана изложба на фотоси на Йосиф Шнитер. Представен бе документален филм за конкурса „Царица на Плажа”.

В 11:30ч. на Централния минерален плаж „Йосиф Шнитер” официалните гости бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол.

Изпълненията на даровитите  ДЮВИШ ,,Звънче” с ръководители сем. Казалиеви, внесоха много настроение сред присъстващите.

50 деца от плувните клубове „Белмекен” с треньори Йорданка Пенина и Велчо Клешков и клуб „Чепинец” с треньори Любка и Христо Доксинови, показаха демонстрационно плуване. Те бяха наградени от кмета д-р Коев с почетна грамота и раница.

След това 80 разноцветни балона, символизиращи 80 годишния юбилей на плажа, полетяха високо в небето.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени