Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Честита Баба Марта!

01 март 2014, Събота | 09:34 | празник

Честита баба Марта на всички!

Първи март е празникът на баба Марта, най-вероятно древно езически обичай, който е запазен единствено от българите.Празникът се свързва с пролетта, с новия цикъл на природата. На този празник се закичваме с мартеници, за да почетем деня на Баба Марта и умилостивим нейния непостоянен характер. Мартениците символизират вярата, че ни предстоят хубави неща. Те са направени задължително от два усукани конеца- червен и бял.Червеният цвят е въплащение на Богинята (раждането и смъртта), а белият – на нейния Син( Слънцето, отвъдния живот, вечността). Според Традицията мартениците се носят , докато не видим цъфнало дърво или прелетна птица(най-често щъркел), които са символ на настъпващата пролет.

Честита Баба Марта на всички приятели и посетители на сайта gradvelin.com !

Желаем ви много здраве, пролетно настроение и усмивки!

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени