Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

ЦСОП-Велинград успешно приключи проект

29 октомври 2018, Понеделник | 20:58 | образование

ЦСОП-Велинград успешно приключи проект

ЦСОП-Велинград успешно приключи ПРОЕКТ № БС-33.15-2-001/2016 - „КОГАТО СМЕ ЗАЕДНО, СМЕ СИЛНИ И МОЖЕЩИ“, финансиран от Център за образователна интеграция на деца и ученици от етнически малцинства към министерството на образованието и науката.

Ценността на всяко едно начинание е заложена в неговия краен резултат,  който се изгражда от необходимите фактори и условия. Приключихме нашия проект. Оценяваме резултатите и ценността на продукта, създаден от нас. Тук тясно се преплитат и положените усилия на участниците в него, техните  умения и компетенции, финансовата подкрепа и подкрепата, която срещахме в общността, от всички институции и хора, с които работехме.
Целите на нашия проект бяха:
-Организация на иновативен, интерактивен, достъпен и увлекателен учебен процес и създаване на подкрепяща мултикултурна образователна среда за деца и ученици със СОП с различен етнически произход, развитие на базова и функционална грамотност;

-Социализация на деца и ученици със СОП, формиране на комуникативни умения, преодоляване на негативни стереотипи и дискриминационни нагласи спрямо различните етноси.; 

-Превенция за отпадане на учениците  от училището, работа с деца в риск и техните семейства и подкрепа за продължаване на образованието си в по-горен етап.
Продължителността на проекта беше 24 м., брой участници 200.
Дейностите, по които работехме: 
-Допълнителни занимания по български език, подобряване на езиковите компетентности, формиране на базова и функционална грамотност. 
-Квалификация на учители за работа в мултикултурна образователна среда, споделяне на добри практики.
-Работа с родители за преодоляване на негативни стереотипи и дискриминационни нагласи спрямо различните етноси, толерантност и приемане на различия, за разясняване на ценностните стойности на образованието в днешното време, повишаване мотивацията за учебен труд и продължаване на образованието.

-Работа с медиатори, местните лидери и доброволци за формиране на родителска общност, за превенция на отпадането и работа с рисковите групи.

Всичко, което заложихме като цели, постигахме чрез участието на ученици, родители и съмишленици от различни етноси в разнообразни извънкласни, извънучилищни дейности, чрез интерактивни методи, кръгли маси, дискусии, семинари, различни видове терапии. Бяхме заедно, работихме заедно, съвместно създавахме нашият продукт-придобити нови знания, полезни умения и компетенции, толерантност и приемане на различия, подкрепяща мултикултурна образователна среда, в която заедно ще се обучават  учениците и в предстоящите години
Приключваме нашия проект в навечерието на голям българския празник Ден на будителите, като скромен принос за продължаване на идеите им. Поздравяваме и сърдечно благодарим на  всички, които работят в областта на образованието, всички, които осъзнават и споделят ценността да бъдеш образован.
 
                                                                  Елена Канлиева - директор на ЦСОП-Велинград

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени