Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Да спасим последната българска теснолинейка от закриване

15 януари 2015, Четвъртък | 21:35 | прессъобщение

Кметът Лебанов подкрепи инициативата на студентът в УНСС Кристиан Ваклинов за запазване на единствената в България теснолинейка

Кметът Иван Лебанов официално подкрепи инициативата на студентът в УНСС Кристиан Ваклинов за запазване на единствената в България теснолинейка.

„Влакът е единствената за много жители на нашата община възможност за придвижване с обществен транспорт. Немислимо е теснолинейката да бъде закрита. Против съм и очакваното спиране на нови 2 влака по направлението, тъй като същите и в момента са изключително ограничени“, категоричен е кметът Лебанов.

По темата Иван Лебанов се срещна и с кметовете на селата Цветино, Абланица и Света Петка. Заедно с тях стартира и подписка в защита на теснолинейката. „Ние като администрация ще изпратим до ръководството на своето отрицателно становище относно евентуалното бъдещо спиране на влакове по това направление. То ще бъде подкрепено и от подписите на мнозина от хората, за които теснолинейката е връзката с общинския център. Тези хора нямат друг път до селищата си. Работници, ученици, пенсионери и туристи разчитат точно на тази железница целогодишно. Построяването на железницата трябва да ценим като богатство –като национален ранг. Освен това за голяма част от населението жп превоза е по-евтин. Именно ние сме хората, които трябва да променим нещата, затова община Велинград и аз като кмет подкрепяме петицията. В допълнение влакчето е и убеден съм ще продължи да бъде сред атракциите на нашия край“, категоричен е Иван Лебанов.

Кметът призова всички да подкрепят и петицията в интернет за защита на теснолинейката. Ще припомним, че това е последната българска теснопътна железница. Строена в периода 1920-1945 година и почти 70 години свързва Горнотракийската низина с Родопите, Рила и Пирин. Тя има нетипичното уникално за Европа 760 мм междурелсие и това я прави уникат! Много хора вече са се подписали в онлайн петицията в подкрепа на запазването на железопътната линия Септември- Добринище.

Коментари

Теснолинейката непременно трябва да остане! Построена с толкова труд и средства, това уникално съоръжение минава през най-красивите места на България.Толкова пари се хвърлят за безсмислени неща в тая държава, могат да се отделят малко и за подпомагането на железничката.При малко повече находчивост и инициатива скоро може да излезе на печалба. Имам и две идеи. Много почиващи във Велинград искат да направят еднодневен излет до Банско, както и обратното. Сегашното разписание не позволява. Не могат ли да се намерят или направят две евтини мотриси, които да тръгват сутрин от Вгрд, съответно Банско, и след обед обратно. 2. Все по-популярно става планинското спускане с велосипеди, ако към влакчето се прибави и по една лека платформа за тях, и се направи съответната реклама, ще се спечелят много клиенти.

#1 Avalanche в Петък, 16 януари 2015 20:37

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Да бъдеш „Junior”
03 февруари 2020 | 16:24
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени