Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Да помним и да се гордеем!

05 март 2014, Сряда | 09:11 | празник

ОУ „Неофит Рилски“ отбеляза 3-ти март

ОУ

Трети март – най-българският празник! На този ден най-високо  вдигаме челата си и с гордост  повтаряме:

                                        Българин да се наричам

                                        първа радост е за мене

Припомняме си трудните, но силни победни мигове от нашата историческа съдба. И макар че днес  „ на Шипка всичко е спокойно“, ние с вълнение си представяме как на 11-ти август 1877 г. този връх е най-горещата точка на „земята на Ботев и Левски“. И до днес ни поразява българската решителност на предците ни да скъсат с тежкото минало:

                                        Горските долини трепетно повтарят

                                        на боя ревът. Пристъпи ужасни …

                                        Пушкалата екнат …

                                        Насипи налитат и падат, и мрат …

С тези силни думи от Вазовата ода „Опълченците на Шипка“ ученици от 5-ти „А“ клас ни върнаха в героичното минало и ни пожелаха „Честит празник!“ Така за поредна година в ОУНеофит Рилски“  отбелязахме националния празник на България – 3-ти март. Това е традиция, която  кара нас - учители и ученици,  да се преклоним пред героизма и борческите стремежи на народа ни към свобода!

Със същата литературна композиция, изготвена от Иванка Дебелушинапетокласниците се включиха и в тържествения концерт по случай първи март и трети март, проведен на 1-ви март 2014г. в читалище „Св. Св. Кирил и Методий“  в квартал Чепино. Фолклорният ансамбъл към читалището и детският състав „Чепинче“, в които също по традиция участват наши ученици, създадоха впечатляваща празнична атмосфера. Благодарни сме на организаторите за удоволствието да се забавляваме, да се извисим чрез изкуството и да усетим духовността и силата на българския характер. Това е добър пример за младото поколение и вярна насока за достоен живот.

Ваня Гушевилова -  ОУ „Н. Рилски“

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени