Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Да се учим и да работим

24 януари 2014, Петък | 19:51 | образование

За една от 125-те идеи в чест на юбилея на ОУ „Неофит Рилски“

ОУ

Забелязали ли сте как малките деца в игрите си често заемат роли на възрастни и копират поведението, думите и действията на големите? И някак неусетно играта се превръща в житейско ежедневие ... Но за да е качествен този преход, търсим ролята на училището. То трябва да подготвя подрастващите за житейските отговорности. Това изискване отдавна бе превърнало образованието в сфера, която имаше сериозни пропуски. Няма спор, че в най-млада възраст освен ученето трябва да се формират и трудовите навици на човека.

        За да подпомогнем  развитието и реализацията на нашите ученици, ние, учителите от  ОУ „Неофит Рилски”  се включихме  в  проекта на фондация „ЕВРОПЕЙСКИ  ЦЕНТЪР ЗА ЕКО АГРО ТУРИЗЪМ  БЪЛГАРИЯ”  за  успешна бъдеща социализация и трудова  реализация  на учениците.  Тази наша дейност е в партньорство с колектива на ЦДГ „Еделвайс”  и Община Велинград, където скоро се проведе пресконференция по този проект.

        Интересът на нашите възпитаници към групите по фризьорство, козметика, лечебен масаж, шивачество, обущарство, дърводелство и компютри е впечатляващ.  Децата са възхитени от това, как със обствените си ръце под ръководството на майстори в тези занаяти, изработват полезни и красиви неща – малките шивачки вече се радват на нови възглавнички, а дърводелците  майсторят юбилеен символен сувенир за празника на училището. Приятно е да видим как тези ръководители обграждат младите „занаятчии” с  внимание и търпение … Към водещите заниманията ментори са включени като асистенти ученици от 8-ми клас – Александър Налбантов, Атанас Фъртунов, Василена Гагова, Фани Кюлюмова и др.  Благодарение на обучаващите  Дора Холянова, Стела Василева, Таня Панкова, Блага Маринова, Цветана Бонева, Златка Димова, Елена Хаджийска учениците работят с удоволствие и старание. Иска ни се да видим как например:                                                                                                                                           - дърводелците ще сковат одърчето на спящата красавица;                                                                                          - шивачите ще ушият постелките, на които тя лежи;                                                                        - коафьорите ще направят нейната прическа;                                                                                           - обущарите ще изработят обувчиците и;                                                                                                    - а масажистите и козметиците ще я гримират и разкрасят за срещата и с принца ...                       - и всичко това  ефектно ще ни презентират младите компютърни чудотворци …

Ех, че приказна история биха сътворили ...

        Надяваме се интересът на децата да се затвърди и един ден те да докажат колко сръчно се справят и как тези трудови дейности за тях ще се превърнат  в приятни и доходни занимания.

                                                                            Ваня Гушевилова – ОУ „Н. Рилски“

Коментари

:y :y :y

#3 Александър Налбантов в Събота, 25 януари 2014 11:56

Както винаги в училище "Неофит Рилски" Велинград кипи живот. Тук учителите обгрижват всеки ученик, предлагат оригинални идеи и всичко, което правят е с душа и сърце, и е уникално. Уникален ще бъде и празникът, посветен на 125-тата годишнина на учебното заведение.

#2 в Събота, 25 януари 2014 11:20

:y :y :y

#1 в Петък, 24 януари 2014 23:14

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Да бъдеш „Junior”
03 февруари 2020 | 16:24
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени