Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Да върнем книгите при хората

13 октомври 2011, Четвъртък | 14:04 | общество

Откриват книжарница в централната поща

КнижарницаНа 14 октомври ще бъде открита книжарница в Централната на поща във Велинград. Събитието е част от националната кампания „Да върнем книгите при хората”, чиято мисия е да насърчи четенето и улесни достъпа на хората до книгите и в малките населени места. Книжарницата ще бъде официално открита от инициаторите на кампанията – Деян Дънешки, главен изпълнителен директор на Български пощи ЕАД и Захари Иванов, председател на консорциум „Световете”. Гости на събитието ще бъдат представители от областната и общинска управа, както и писатели, поети, издатели и други дейци на културата и изкуството.

"Да върнем книгите при хората", която стартира в средата на юли, успя да постигне съществен напредък в развитието си. Книги се предлагат вече в 515 пощенски станции в страната, като целта е този брой да расте. През последните години от хиляди книжарници в България, в момента са останали стотици. Идеята на кампанията е да направи книгите по-достъпни за хората и върне интереса им към тях, А това може да се постигне, като книгите се предлагат вече и в пощите, достигайки и до малките населени места. Този модел на разпространение е утвърден в много европейски страни и със сигурност ще има успех и у нас.

Проектът „Да върнем книгите при хората” е мащабен и освен лесен достъп, цели да предостави и богат избор от издания. Книгите са предоставени от над 50 издателства, разнообразни жанрове - художествена литература, научна, здравна, справочна, детска. Книгите са от български и чуждестранни автори. Предлагат се също учебници и помагала, CD иDVD. Цялото това изобилие от книги е изложено на специални щендери, подредени и аранжирани тематично за максимално удобство и избор на хората. Книгите ще се продават на обявените от издателите корични цени.
 

А само преди дни стартира и онлайн каталога www.svetovete-knigoprodavnica.com, където  читателите ще имат възможността да се информират, разгледат и изберат книга по интернет. Всеки може да си поръча книга от онлайн каталога и най-важното е, че тя ще бъде доставена в посочения от потребителя пощенски клон – безплатно.

За да популяризират инициативата „Да върнем книгите при хората”, консорциум „Световете” и „Български пощи” ЕАД правят откривания на мини-книжарници в пощенски станции в различни градове из страната. Така хората имат възможност не само да се насладят на изобилието от книги, но и да се срещнат с творци от областта на културата и изкуството, които организаторите са поканили на събитията.

Медийни партньори на кампанията „Да върнем книгите при хората” са Българското Национално радио, Радио Варна, вестник Стандарт и др.


Пощенските станции са идеалното място, където книгите ще са по-близо до хората - няма човек, който да не ходи до пощата поне 1-2 пъти в месеца. Така дори тези, които са изоставили четенето поради някаква причина, отивайки в пощата няма как да останат безразлични към притегателната сила на книгите. Всеки поглед, всяко разгръщане на страниците, всеки нов читател са още една крачка към успеха на мисията "Да върнем книгите при хората"!

Коментари

Ако искате да накарате хората да влизат в книжарницата, сложете книгите в някой ъгъл, а щандовете заредете до пръсване с дискове с ЧАЛГА - така има шанс някой клиент между другото да хвърли случаен бегъл поглед и на книгите... В последните 20 години отгледахте неграмотно поколение, което не знае къде и какво е магистрала Тракия/но за сметка на това знае имената на всички чалга клубове из страната/, а искате да чете художествена литература... Тоо late!

#1 megalamer в Четвъртък, 13 октомври 2011 15:02

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

76 години безсмъртие
03 май 2020 | 15:52
Празничният 6 май 2020
06 май 2020 | 18:18

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени