Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Калина, Венелин и Николета с медали от Международен фестивал

10 декември 2016, Събота | 14:18 | прессъобщение

Велинградски деца със 7 медала от международен музикален фестивал

В столицата на Латвия се проведе Международния музикален фестивал РИГА СИМФОНИ. Той се организира от Общество „Европейски детски център за музика“ и Департамента по образование и култура на парламента на Рига. Конкурсът се провежда в няколко направления: Поп музика – световен хит; Академически вокал; Фолклорна песен; Джаз вокал, джазова импровизация; Авторска и оригинална песен; Песен на Маестро Раймонд  Паулс в чест на 80-годишния юбилей на композитора. За България официален представител на фестивала е Арт компания „Нови звезди“ и вече трета година организира предварителен подбор за участие във фестивала. Всеки участник се одобрява предварително от организаторите и така на финала не могат да попаднат случайни и неподготвени участници. И съответно конкуренцията е на много високо ниво. Точно затова смятаме за изключителен успех представянето на българската делегация през тази година. Рекапитулацията е повече от изразителна. Дванадесет български деца на възраст от 8 до 17 години от различни градове на България – Панагюрище, Пловдив, Велинград, Велико Търново, Плевен и София спечелиха 33 медала – 13 златни, 16 сребърни и 4 бронзови. Практически всяко наше участие в различните направления беше наградено. 

Програмата беше богата и много добре организирана. Още през първия ден имаше концерт в църквата „Свети Петър“ – невероятна акустика и прекрасно изпълнение на нашите деца от Велинград – Калина, Венелин и Николета. Проведоха се мастер класове и творчески срещи с продуценти и композитори, както и екскурзионна програма в старинна Рига. Имаше вечер на нациите и българската група подготви невероятна маса с традиционни български Коледни ястия и типично български сувенири. И наградите започнаха още тази вечер, като България получи първо място за най-добро представяне. Много похвали получиха и българските деца за груповото изпълнение на песента „Нова година“. С най- голямо нетърпение се очакваше конкурсната програма. Там пред Международно жури от всички държави участниците представиха своите изпълнения. Българските участници бяха подготвили песни в няколко направления. И затова ни се струваше, че навсякъде звучеше само българска музика и български участници. Като се започне от авторските песни на децата от Велинград /две от които бяха изпети и на Гала концерта /, премине се през съвременна поп музика и джаз и отново се запее „Катерина моме“… Освен това нашите деца спечелиха и няколко специални награди, като покани за участие в международни фестивали в Италия, в Русия, в Израел. Награждаването се проведе в залата на Кметството на Общината на град Рига.

Ето имената на самите участници:

Калина Десподска – 10 г. – Велинград – 2 златни, 1 бронзов ; Венелин Каленов – 13 г – Велинград – 1 сребърен, 1 бронзов медал; Николета Сачкова – 14 г. – Велинград – 1 златен и 1 сребърен медал.

Групата от Велинград връчи специален подарък за кмета на град Рига, подготвен от община Велинград.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени