Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

"ДНЕС" Велинград призовават - Гласувайте!

17 януари 2013, Четвъртък | 10:26 | прессъобщение

От Движението призовават гражданите да гласуват масово и по съвест

Гражданско движение „Похвално е, че повече от две десетилетия след началото на демократичните реформи у нас най-сетне българските граждани ще имат възможност да изразят позицията си чрез пряко допитване. Проблемът е, че след като „пропуснаха“ да ни попитат за затварянето на реактори в АЕЦ „Козлодуй“, за членството в НАТО и ЕС, и за ред други неща, сега политиците решиха да прехвърлят върху нас отговорността за решението на такъв тежък въпрос, какъвто е строителството на нова ядрена централа. За това трябва да се гласува!”

Това обявиха на 16 януари 2013 г., от името на Гражданско движение „ДНЕС“  ВЕЛИНГРАД.

Като гражданско, неангажирано политически движение, „ДНЕС“ няма да се ангажира с позиция „за“ или „против“ изграждането на втора ядрена централа, а ще остави това на съвестта и свободната воля на българските граждани и симпатизантите си. 

За „ДНЕС” по-важно от всичко е гражданите да бъдат обективно информирани за ползите и негативите от бъдещото изграждане на нова ядрена централа и на тази база да гласуват по съвест!“

обясни Г-жа Ачева- координатор за Велинград. Тя изрази позицията на Движението, че е изключително важно българите да проявят активност и да отидат до урните на 27 януари, тъй като е важно за една демократична европейска държава да чуе гласа на гражданите. Политиците трябва да свикнат да търсят волята на гражданите не само на избори.

От Движението призоваха гражданите да гласуват масово и по съвест, като за да формират позицията си, преди това трябва да се информират добре по темата на вота.

Координаторите на ДНЕС ВЕЛИНГРАД споделиха опита на „ДНЕС“ във връзка с действащия Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Те припомниха, че преди повече от две години Движението организира национална подписка срещу монополите, в която се включиха над 700 000 граждани от цялата страна. „Оттогава минаха две години – 700 дни политическо безразличие и управленско високомерие над 700 000 граждани! Те изразиха позицията на „ДНЕС“, че настоящият закон е неефективен, неработещ и, като цяло, недемократичен. Законът поставя участието на гражданите в управлението на държавата на формална основа, а реални измерения на гражданския вот практически няма.

Във връзка с това, от „ДНЕС“ настояват за спешно приемане на изцяло нов Закон за референдумите, който да гарантира на българските граждани и данъкоплатци, че ще имат реално участие при вземането на управленски решения от национално и регионално значение. Това трябва да бъде закон, който да задължи по недвусмислен начин управляващия елит да се съобразява с решението на своите избиратели извън тяснопартийните интереси и политика.

Коментари

Ще гласувам,това е част от изненадата.Тов с"няма смисъл" може и да не мине този път.А"хлеп" така или иначе няма.Поне ток да има. :)

#3 asha4o в Вторник, 22 януари 2013 15:19

АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ! /Най-вероятно ще отметна и двата отговора, за да е "невалиден", НО ОТЧЕТЕН КАТО БРОЙКА вотът ми, за да не закрият тотално темата, и да не им дам възможност В МОМЕНТА ДА МЕ ПРАВЯТ НА ЛУДА!!!/ Смятам, че когато "управляващите" ме питат за нещо ЗА ПЪРВИ ПЪТ В МОЯ ЖИВОТ, (дори и въпросът да е идиотски), не трябва да се правя на гъба, а трябва да УЧАСТВАМ! Как ще отговоря, си е моя лична работа... Но, доколкото имам право да го направя, призовавам всички българи да бъдат ГРАЖДАНИ и да отидат, да изразят своята гражданска позиция - дали ще отговорите с "Да", с "Не" или ще се издраскате бюлетината си, е лично Ваше решение - смятам, че Сте достатъчно интелигентни хора, за да решите...

#2 rvardeva в Вторник, 22 януари 2013 14:46

Боли ме оная работа! Я нема хлеп да купа, референдум ке прайа... :)))

#1 Бай Асан в Четвъртък, 17 януари 2013 14:46

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени