Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

По-голям от хляба няма

07 август 2016, Неделя | 17:03 | прессъобщение

По-голям от хляба няма

На 04.08.2016г. на гости на Дневен център за възрастни хора с увреждания беше Росица Проданова-психолог и хлеботерапевт от Дневен център "Ривиера"- Център за хора с интелектуални увреждания гр.Варна, сертифициран координатор-представител на мрежа "Хлебни къщи", Габрово. Същата е обучена от професор Надежда Савова, антрополог и създател на  хлебните къщи в София, Габрово, Велико Търново.  Мотото на мероприятието беше: Всичко, създадено от нас, носи посланието- „Мен ме има и моето съществуване има значение".

Какво е хлеботерапията? Чрез хлебомесене изразяваме основните емоции и настроения- преодоляват се различията и вниманието на участниците е насочено върху определена тематика, която има силно значение за тях. Чрез месеното на хляб се извършва творчество и труд, ангажират се всички сетива, като участниците са главни действащи лица.

Хлебомесенето бе свързано и с християнския празник Преображение Господне, Сотировден. Вярва се, че в нощта срещу Преображение в небето се отваря Божията врата и Господ се показва на нея. Само праведни може да го видят и каквото си поискат в този миг ще им бъде дадено. През това време са и Богородичните пости.

Как се прави просфора и историята на просфорния  печат, пътят на хляба, създаването на семейни работилници за правене на семейни печати, връщане към семейните ценности чрез народното пеене и разказ за семейството и жизнения път - за всичко това разказа Росица Проданова. Това беше една прекрасна среща, показваща връзката между поколенията, защото на празника присъстваше и Виктория Башкехайова, ученичка в V клас при училище "Неофит Рилски"-гр.Велинград. Тя участваше в измесването на тестото за питката и печатите. В тестото имаше и светена вода,лимец, и молитва за здраве. Използвайки метафори- за водата, маята, солта и захарта  се замесиха вкусна питка с много песни танци и веселие.

Празникът в ДЦ уважиха и представители на общината- Дирекция "Хуманитарни и социални дейности" старши експерт Илияна  Гешева , Таня Кръстева-младши експерт ,Бояна Кирилова -PR на община Велинград.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени