Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Доброволци по археологически разкопки се срещнаха с кмета

30 юли 2015, Четвъртък | 11:13 | прессъобщение

Доброволци по археологически разкопки на среща с кмета Иван Лебанов

На 29-ти юли кметът на Община Велинград Иван Лебанов се срещна с група млади, чуждестранни доброволци и техните ръководители, работещи по археологически разкопки при параклиса "Свети Илия“ в кв. Чепино. Доброволците идват от различни държави, сред които Естония, Испания, Турция и Армения.

Годината 2015 се оказва превратна за археологията. Редица тракийски светилища са открити на територията на страната. При разкопките над езеро Клептуза са открити четири етапа на оградни стени. Силното укрепление е доказателство за важната роля, която е изпълнявал намереният обект. Според експерти това е било централно тракийско светелище на Дионис, което датира на повече от две хиляди години. Във бъдеще археолозите се надяват да намерят фосилни останки като доказателство за живот по тези земи преди хилядолетия. Археологическите разкопки ще продължат до месец август, след което се очаква да бъде направена изложба на намерените антики. Развитието на този първи археологически обект като туристическа дестинация ще спомогне за привличането на повече туристи и любители на историята във Велинград.

Кметът изрази огромни благодарности от свое име и от името на гражданите на Обшина Велинград за усърдната работа на доброволците. Накрая на срещата двете страни изразиха своето взаимно уважение.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени