Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Дружба „Родина” в Чепинско

22 април 2010, Четвъртък | 15:39 | култура

Авторска книга на Георги Пашов и Костадин Ушев

Дружба По повод 70 годишнината от създаването на клона на Дружба „Родина” в Чепинско и представянето на книгата „Дружба „Родина” в Чепинско” на 20 април художествената галерия във Велинград се изпълни с много граждани родолюбци. Специални гости на събитието бяха член кореспондентът проф. Стоян Михайлов, Димитър Димитров от издателство „Тангра”, кметът Иван Лебанов, зам. кметът Георги Янчев, Недялка Стефанова, Тома Пачалов, Росица Пашова и други. Водещ на вечерта беше Емил Моллов, който след кратко експозе за книгата и дружеството, даде думата на г-н Лебанов за приветствие, в което кметът поздрави авторите и изказа свое мнение за сдружението:

… сдружение в което са обединени почтени, истински, всеотдайни, безкористни хора, отдадено изцяло на великата мисъл съединени на всички българи без оглед на тяхната религиозна принадлежност. Това са нашите истински народни будители, възрожденците на новото време... Чепинският край е пример за етническа толерантност, за добросъседски отношения между различните вероизповедания

Повече за съществуването и дейността на дружеството разказа Стоян Михайлов: „ За мен родинското движение остава като един от най-светлите примери в историята на България  ”

През цялото време на вечерта присъстващите можеха да проследят на слайд-шоу сборник „Родина”, издаден през 1939 година.

Георги ПашовРазбира се думата бе дадена и на двамата автори на „Дружба „Родина” в Чепинско”. Костадин Ушев говори за идеята за създаването на книгата, която се е зародила по повод издаването на сборник „Дружба „Родина”  – спомени за бъдещето” на издателство „Тангра”, в който е включен и текстът на Велинградските автори за клона на Дружба „Родина” в Чепинско. С помощта на Община Велинград, Дружество за защита на Родопите Велинград и Дружба „Родина” – клон Велинград Костадин Ушев и Георги Пашов издават своята авторска книга, която се разпространява напълно безплатно.

Тази година за първа година в конкурса „Родолюбие” ученици от СОУ „Васил Левски” ще участват с доклад, посветен на Дружба „Родина” в Чепинско и техни консултанти ще бъдат двамата автори Костадин Ушев и Георги Пашов.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени