Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Eксплоатацията на „Водев чарк” решава проблема с водоподаването

14 юни 2018, Четвъртък | 19:26 | прессъобщение

Eксплоатацията на „Водев чарк” решава проблема с водоподаването

Проблемите във ВиК сектора в община Велинград продължават с години. Още през 2015-та природно бедствие отнесе част от жизнено важния за Велинград водопровод „Водев чарк”. Съоръжението осигуряваше около 70 литра вода в секунда. 

В следствие на това облекчителната шахта на Симеонови ливади е задръстена с камъчета и пясък. От там тръбата започва да се пълни обратно /тогава е имало страшно много вода/ и връща водата в горната шахта. След като и там се задръства, водата започва да извира и подкопава самата шахта. В следствие на това 300 метра от водопровода е изцяло оголен. Земната маса под водопровода се е свлякла и самият водопровод е 5 метра във въздуха, при което се е деформирал и водоподаването е нарушено.
 

До момента са открити  две сериозни аварии, които много трудно се локализират, защото там е станало дере. Върху самия водопровод са паднали множество дървета, което допълнително затруднява работата на специалистите. Водопроводът се е счупил и смъкнал надолу, като разстоянието между двете тръби е 20-30 см. 

 

Водата от Водев чарк е кристално чиста  и с много добри качества. В момента дебитът й е 100 литра в секунда. 

Допълнителен проблем за нормалното водоснабдяване в града се оказва и завишеното съдържание на естествен уран и алфа активност във водата от водоизточниците „Легоринец” и „Суха лъка”, поради което водоподаването от тях е преустановено. По този начин общината губи още близо 70 литра в секунда. Този недостиг е и поредната пречка за нормалното водоснабдяване на кварталите Чепино, Каменица и ниската част от бул. „Съединение”. Недостатъчна се оказва и компенсацията с вода от Пречиствателна станция.
 
Преди десет дни общината със собствени средства стартира дейности по възстановяване на водопровода. Кметът д-р Костадин Коев и директорът на ВиК дружеството Георги Мяшков предприеха редица спешни мерки, като видимите резултати се очакват в рамките на 15 дни. В края на последната десетдневка от месец юни, община Велинград ще възстанови водоподаването от така жизненоважния за нормалното водоснабдяване на общината водопровод „Водев чарк”. Лошите метрологични условия и обилните валежи в района на трасето допълнително затрудняват  работата на работниците. До 20 юни водоподаването на всички засегнатите абонати ще бъде нормализирано, увериха от ВиК дружеството.
 

С очаквания от него дебит, от около 70 литра в секунда, ще се компенсира липсата от вече спрените водопроводи със завишено съдържание на уран и алфа частици, уверяват специалистите. 

Паралелно с това от ВиК дружеството извършват и непрекъснат мониторинг на радиологичните показатели на каптажи „Легоринец”. Когато те се подобрят, водоподаването ще бъде възобновено незабавно и това допълнително ще увеличи дебита на подаваната вода.
 
„Разбирам неудобството и затрудненията, които създава липсата на постоянно течаща вода в някои части на града. Предприети са всички мерки това да бъде преустановено. Но наред с подаването на вода ние имаме и задължението да следим и за нейното качество. Не можем да си позволим да рискуваме живота и здравето на нашите съграждани и да им осигурим вода със завишено радиологично съдържание. Призовавам за още малко търпение!", каза кметът Коев.
 

Ръководството на община Велинград отправя  призив и молба към всички граждани, да спазват ограничителния режим за поливане на личните дворове. Той е в съответствие с нормативните изисквания на чл.5, т.1 от Наредба номер 1 за поддържане и опазване на обществения ред, чистотата и имуществото на територията на община Велинград. Водоползването да бъде ограничено в интервала от 8:00ч. сутрин до 22:00ч. вечер.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени