Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Есперантисти гостуват във Велинград

18 май 2010, Вторник | 00:13 | общество

Велинград бе посетен от чуждестранни Есперантисти

Есперантисти от различни страни на посещение във ВелинградОт 8-ми до 15-ти май в София се проведе 62-ят Международен железничарски есперантски конгрес. Традиция на Есперантистите е след конгресните 5 дни да гостуват в различни градове на България. Организаторите инж. Веселка Камбурова, председател на БЖЕС (Българска Железничарска Есперантска Секция) и Методи Марков, отговарящ за културната дейност в секцията, избраха да посетят Велинград с Испанска, Френска и Унгарска група.

Те бяха любезно посрещнати от местното Есперантско дружество "Стою Калпазанов", с председател Борис Гаджанов. Чуждите Есперантисти разгледаха "Клептуза" и други красиви места в града. Испанците са били изненадани от приликата на Велинградската природа с техните планини.

Борис Гаджанов приветства чуждите есперантистиНа17 май, Есперантистите гостуваха в Исторически Музей - Велинград, който разгледаха с голям интерес и си купиха сувенири. В 16 часа в залата на музея Борис Гаджанов разказа на есперанто за местното есперантско дружество "Стою Калпазанов", повече за Велинград, забележителностите му и възможностите за отдих и туризъм който Велинград предлага. Велинградските есперантисти получиха покана за втория конгрес на железничарите, който ще се проведе в Либерец, Чехия. На срещата местните есперантисти научиха повече за конгреса, проведен в София и за есперантистите железничари.

Срещата на есперантисти във Велинград напълно оправда девиза на международната федерация на железничарите-есперантисти: "Релсите свързват страните, есперанто - народите".

Get Adobe Flash player

Коментари

Браво, браво! Трябва да се чува за Велинград, а ето, че чрез Есперанто хора от различни държави са научили за нашия град!

#1 Spas в Вторник, 18 май 2010 13:49

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени