Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Предстои есперантистки конгрес във Велинград

23 април 2014, Сряда | 20:56 | общество

Кметът на община Велинград Иван Лебанов ще открие есперантисткият конгрес

Борис ГаджановВелинград ще бъде домакин на 66-тия конгрес на  Българския Есперантски съюз, който ще се състои нa 2-ри май. Председател на БЕС за България е велинградчанинът Борис Гаджанов. По този повод тазгодишният форум е организиран във Велинград, където ще пристигнат есперантисти от цялата страна. Есперанто е най-разпространеният изкуствен международен спомагателен език,  който служи като помощно средство в международното общуване, насърчавайки мира и разбирателството между народите.

В България есперанто се разпространява почти веднага след излизането на „Първа книга“. Още в края на 19-ти век се появяват първите есперантски дружества, а през 1907 година в Търново е основан Българският есперантски съюз, чиито председател днес е Гаджанов. Негов официален орган е списание „Български есперантист“, което излиза от 1919 година.

Програмата на конгреса включва 3 дневни мероприятия във Велинград, отчети и доклади на Сюза, промени в устава на БЕС, както екскурзия до град Истанбул. Кметът на Община Велинград Иван Лебанов ще открие форума.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени