Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Етнографска експедиция 2009

21 септември 2009, Понеделник | 19:38

Великденски писани яйца от Централна европа

Ракшиева Куманов Велева   В една задушевна и много приятелска атмосфера, с присъщото си сладкодумие, на 18 септември в Художествена Галерия - Велинград, етнологът от Велинград Георги Куманов и ст.н.с. от Етнографския институт с музей към БАН Светла Ракшиева представиха тяхното етнографско пътеществие в Европа тази година. Тръгвайки от България те минават през Унгария, Словакия, Полша, Чехия и Сърбия. Целта на пътуването е да популяризират българската традиция в изписване на яйца и да научат за подобни традиции в други страни.

   Измежду задачите, които музейните служители са си били поставили и изпълнили са: Да оставят образци от българските яйца; да установят връзки с чуждестранни музеи; да обогатят библиотеката на музея във Велинград; да документират традицията на писаните яйца

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:

Пролетно хоро 2019
21 март 2019 | 07:38
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени