Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Откриха етнографско-историческа музейна сбирка в с. Драгиново

25 ноември 2015, Сряда | 21:06 | култура

В с. Драгиново бе открита първата етнографско-историческа музейна сбирка

В слънчевия 25-ти октомври жителите на с. Драгиново имаха повод за радост и гордост. В китното село бе открита първата етнографско-историческа музейна сбирка, плод на усилията, даренията и помощта на много хора. На малко пространство в сградата на НЧ „Методий Драгинов“  са подредени предмети, дрехи и други експонати на старите драгиновци, както и две витрини с археологически находки.

„Ние, жителите на селото, сме горди  и щастливи, че успяхме да запазим духа на нашите деди и прадеди“,

каза в словото си секретаря на читалището. Той изрази благодарността към всички дарители и специално за съдействието на  ИМ Велинград.

На откриването присъстваха проф. Милена Беновска от БАН, Соня Тоскова – директор на СОУ „Методий Драгинов" – Драгиново, кметовете на Община Велинград и с. Драгиново - д-р Коев и г-н Маджиров, председателят на Общински съвет на Община Велинград Бельо Мандраджиев, представители на ИМ Велинград, Бранко Манушев - уредник на Художествената галерия, Грета Кадьова - ръководител на Ансамбъла за автентичен фолклор „Драгиново”, учители и  жители на с. Драгиново. 

Самодейци – осмокласници, облечени с автентични носии,  с типичните диалектни елементи представиха обичая „Годеж“ по сценарий на Милен Налбантов. След насладата от изпълнението на децата, д-р Коев и г-жа Беновска официално срязаха лентата на новата етнографска сбирка. За нея, увлекателно и тематично, разказа Милен Налбантов.


Събитието завърши с почерпка и приятни разговори.

Коментари

:y

#3 в Четвъртък, 26 ноември 2015 12:07

Катьр Муле не става?!

#2 в Четвъртък, 26 ноември 2015 10:36

Едно уточнение - музейната сбирка е открита в НЧ "Методий Драгинов". Училището също се казва СОУ "Методий Драгинов"

#1 Дуня Бошнакова в Четвъртък, 26 ноември 2015 09:25

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени