Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Европейски дни на наследството

08 септември 2009, Вторник | 19:16

Европейски дни на наследството във Велинград

Община Велинград  Тазгодишното издание на "Европейските дни на наследството" обединява две годишнини-80 години от рождението на Николай Гяуров и 100 години ”Музейно дело в Чепинския край”. Организатор е Министерство на културата по инициатива на Европейската комисия. Във Велинград проявата се осъществява със съдействието на местната община и Историческия музей и в продължение на 3 дни в родопския град ще бъдат отбелязани Европейските дни на наследството.

  Програмата предвижда откриване на 13 септември (неделя) от 11.00 ч. в Художествената галерия с представяне на документалния филм на БНТ ”LIBERA ME”, посветен на оперния певец Николай Гяуров. За 18,30 ч. е предвидено поднасяне на цветя пред бюст-паметника на Николай Гяуров и тържествен концерт в ОНЧ”Отец Паисий”.

  За 14 септември от 17.00 ч. в програмата е включено мултимедийно представяне на резултатите от Международната археологическа експедиция на тракийското светилище-връх Острец. Проявата ще бъде отново в Художествената галерия. Пак там, в същия час, но във вторник ще бъде представен Трети том от историческата поредица”Цепина” - „Чепинско в борбите за освобождаването на Разложко и Неврокопско от османско робство” от Иван Дивизиев.

  На 16.09. в Историческия музей ще бъде открита изложба”100 години музейно дело в Чепинския край”. На 17.09. в Художествената галерия ще бъде представен 4-ти том от историческата поредица ”Цепина” - „Каменица през вековете” от Васил Содев. За петък от 17.00 ч. в ХГ ще има мултимедийно представяне на етнографската експозиция „Великденски писани яйца от Централна Европа, 2009”.

  Дните на наследството ще завършат с кръгла маса на тема”Музеят и културният туризъм” с участието на музейни специалисти и представители на туристическия бранш от Велинград, която ще се проведе в Конферентната зала от 17.00 ч. Послучай европейските дни на наследството от 13 до 20 септември достъпът до тукашния Исторически музей ще бъде безплатен за граждани и гости.

Коментари

Ще е интересно

#1 Rdlk в Сряда, 09 септември 2009 22:32

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени