Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

60 години ФА „Чепино“

25 май 2013, Събота | 14:00 | култура

ФА „Чепино“ отпразнува своя 60 годишен юбилей

60 години ФА Чепино

Своя 60 годишен юбилей Фолклорен ансамбъл „Чепино“ отпразнува сред много  приятели, близки и верни почитатели. Залата на НЧ „Св.Св.Кирил и Методий“ се оказа тясна да побере празнуващите, но затова пък настроението и преживяванията бяха изключителни. С „Добре дошли!“ Георги Гергев приветства присъстващите и разказа накратко за историята на Фолклорния ансамбъл.

„...думите трудно могат да опишат какво се крие зад 60 години – творческо горене на стотици хора, свързали част от своя живот с ансамбъл „Чепино“.  

Първият ръководител на ансамбъла е бил Димитър Стоянов Ганев, назначен по предложение на маестро Нено Парапулов- основател и диригент на духовия оркестър. Много били желаещите да участват в ансамбъла, кипяла усилна работата по подбора на певци, танцьори, инструменталисти.

60 години ФА Чепино

В началото ансамбълът провеждал репетициите си в салона ,по –късно танцовият състав с ръководител Юри Александров - Садъков започва да репетира в сградата на старата община. Събират се 15 инструменталисти, организирани от Иван Гушевилов, който изработва и подарява 10 тамбури на читалището, акордеон и тъпан. Първата голяма изява на ансамбъла е в Пазарджик, където солистките Руска Иванова, Маргарита и Цвета Делиеви, Димитрина Зиврипанова, Костадинка Андреева, Кръстана Танева и познатата на всички ни - Цветанка Вировска – Цола, смайват с изпълненията си публиката. Постепенно ансамбълът набира популярност, броят му достига 120 самодейци с ръководител Никола Юнчев. По-късно ръководители на ансамбъла стават Никола Разсолков и Борислав Дивизиев, сформира се и мъжка певческа група с 40 самодейци и ръководител Георги Василев. На всички фолклорни фестивали мъжката група завоюва само златни медали. През 1985 г. на VII-мия фестивал на Художествената дейност Георги Василев е удостоен със златен плакет, а групата получава званието „Представителна“.

Днес  Фолклорен Ансамбъл „Чепино“ се състои от четири звена:

Оркестър - ръководител Иван Пещерски; Женски хор - ръководител  Ели Саздова; Мъжки хор – ръководител Георги Василев; Танцов състав – с хореограф Боян Байраков.

Те свириха , пяха, играха от сърце и изпълниха сърцата на всички в залата. За неуморния им труд, за съхранения в годините фолклор, за прекрасните им изпълнения,  те получиха много цветя, подаръци, поздравителни адреси - от кмета на Общината Иван Лебанов, от Общински съвет, от Дамянка Кандева-директор ОУ „Неофит Рилски“, от с.Дорково , от читалищата в града, от клуб „Надежда“, ТК „Росица“, от Ансамбъла за народни песни и танци- Пазарджик, специално от Емил Моллов - директор на СОУ „Васил Левски“ и др.

Георги Василев връчи 15 плакета , като бе отличена Цветанка Вировска - Цола – примата на Ансамбъла, носителка на престижната награда „Златната лира“.

И като на празник – голяма торта, фойерверки и кръшно хоро, на което се хванаха не само юбилярите, но и много от присъстващите на този паметен концерт.

 

Коментари

аз съм горда че съм в този прекрасен ансамбъл :) :) :) :)

#4 в Понеделник, 29 юли 2013 09:23

БРАВО НА АНСАМБЪЛА ДРУК КОНЦЕРТ ТАКЪВ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ТОЛКОВА ХУБАВ :y :y :y :y :y :y :y :y :y

#3 в Понеделник, 27 май 2013 12:37

БРАВО БЕШЕ МНОГО ХУБАВО :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y :y

#2 в Неделя, 26 май 2013 14:38

Dano ansambalat ni go ima pone oshte 100 godini!!! Radvam se i sam gorda che sam v nego!!! :) :) :y :y

#1 Mariq в Неделя, 26 май 2013 13:43

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени