Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Предстои фестивал на музикалния филм

02 август 2013, Петък | 10:11 | прессъобщение

Трети международен фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров“

Сградата на Община Велинград

От 7 август (сряда) във Велинград се открива Трети международен фестивал на музикалния филм на името на оперната легенда Николай Гяуров. В рамките на седем дни ще бъдат показани над 30 музикални филми, 6 музикални клипа, 2 живи предавания по видеоконферентна връзка, специална детска музикална програма. Всяка вечер на площада, на откритата лятна сцена ще бъдат показвани разнообразни музикални прожекции. Откриването е със знаменития оперен спектакъл от Арена ди Верона, Набуко с незабравимата Гена Димитрова в ролята на Абигейл, с Димитър Петков като Закария и плеяда оперни величия, под акомпанимента на оркестъра и хора на Арена ди Верона, както и на балетната му трупа. Постановката е предоставена любезно от Италиански културен институт. Следват рок-операта „Исус Христос Суперстар”, „Танците на Стария Пловдив”, „Към балетния Олимп” и ред други.

Фестивалът ще отбележи годишнините на „Софийски солисти” и на училището по фолклорни изкуства в гр. Котел. Ще запознае своята публика с младите таланти от конкурса „Панчо Владигеров” и балетния конкурс във Варна, ще се докосне до живите филмови портрети на Калинка Сгурова, Николина Тадаръкова и пр. Нови форми като флаш моб и стереоскопичното музикално кино ще могат да бъдат видяни.

Специално място на фестивала е отделено на усилията за приобщаване на хора с увреден слух към силата на музикалното изкуство. Конкурсът „Велинград избра” ще популяризира успехите на българските творци в трудното изкуство на клипа.

Утвърждава се и специализираната музикална програма за деца. На живо от Чикаго те ще контактуват с връстниците си от Детско студио „Телевизионери”, които ще интервюират тамошните българчета участващи в Първи детски фолклорен фестивал – Чикаго 2013. Пак на живо, само че от Канада, великолепната българска цигуларка Елмира Дърварова – първата и единствена досега жена-концертмайстор на Метрополитен опера в Ню Йорк ще разкаже спомените си за творческата работа с Николай Гяуров там, на съгражданите му във Велинград.

И накрая, музикална шатра изградена досами лятната сцена на площада ще увлича във фестивалните магии в директен досег с публиката.

Фестивалът се организира от Община Велинград, Исторически музей Велинград и Международната фондация за българско наследство „проф. П. Детев”.

Тържественото откриване на фестивала ще бъде в сряда- 7-ми август, в 11ч. пред бюст-паметника на Николай Гяуров.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени