Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Трети форум за бъбречни заболявания

14 март 2010, Неделя | 18:59 | общество

Форум за бъбречни заболявания се проведе във Велинград

Форум за бъбречни заболявания   Третият подред форум за бъбречни заболявания се проведе във Велинград на 13-ти и 14-ти март в лечебно-възстановителната база на Народното събрание. Форумът на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания – АПБЗ, с президент Росица Маврова, бе под патронажа на Цецка Цачева, с помощта на спонсори и съдействието на Община Велинград. Голямата организаторска работа за осъществяването на този форум се падна на плещите на Заварин Балтаджиев от Велинград. На форума присъстваха:

   - д-р Теодора Джалева, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация;
   - д-р Димитър Ленков, главен секретар на БЛС-български лекарски съюз;
   - Теодора Захариева, председател на български пациентски форум;
   - Нина Балечева от Латвия, председател на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания в Латвия;
    - Марта Козарева- Латвия;
   - д-р Лъчезар Иванов - председател на комисията по здравеопазване;
   - Елисавета Котова - председател на Асоциацията на децата с диабет;
   - народният представител на ГЕРБ Ангел Даскалов;
   - Зам. кметът на Община Велинград Диана Кехайова и др.

Теодора Джалева    Лъчезар Иванов прочете приветствие от името на Цецка Цачева и Бойко Борисов. Последваха приветствия от д-р Джалева: „Трансплантациите са част от новата здравна реформа, която предприема правителството. Отворени сме за препоръки, идеи..”, д-р Ленков: „В мое лице имате един абсолютен съюзник. Много бих искл най-накрая нещата да започнат да се случват. Когато се говори за бъбречно болните системата трябва да се направи така, че да не се увеличават бъбречно болните. Къде е профилактиката? Тук е ролята на държавата да се намеси. Да не се стига до трансплантации. С тези непрекъснати намаления на парите, направленията намаляват, което рефлектира върху нашата работа като лекари. Това не бива да се допуска.”

    Г-жа Велика Делирадева се изказа от името на фондация „Здраве и надежда” и в подкрепа на д-р Ленков допълни: ”Борбата на болния е да не се стига до хемодиализа и транплантация”.

    На форума бяха изнесени следните лекции:

  - д-р Мария Денчева: „Проектът”. Д-р Денчева за първи път в България с неин екип е разработила проект - дългосрочна програма за оптимизиране на огнищната дентална санация на бъбречно трансплантирани пациенти и такива на хемодиализа;

Златко Кълвачев  - доц. Евгени Възелов: „Изборът на диализен метод за лечение на хронична бъбречна недостатъчност” и „Изисквания към храненето при пациенти на диализолечение”;

   - д-р Теодора Джалева: „Трансплантацията”;

   - проф. Златко Кълвачев: „Вируси и трансплантация”;

   - д-р Димитър Ленков – „Остеопорозата- профилактика и лечение”;

   По време на форума се проведоха и прегледи по дентална медицина и прегледи за плътността на костното вещество.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени