Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Хоро на Орището

21 март 2017, Вторник | 16:21 | прессъобщение

„Хоро на Орището-Традицията е жива“

Велинград събра близо 2000 игрохорци от цяла България на националния фестивал "Пролетно хоро-Велинград 2017г.". Той се проведе в кв. Каменица, на пл. „Възраждане“ и бе под наслов „Хоро на Орището – традицията е жива“.Организатори на това събитие бяха Сдружение "Пролетно хоро", Дружба "Родина" и Дружество за защита на Родопите, със съдействието на кмета на Община Велинград д-р Костадин Коев.

В най-голямото хоро се включиха 45 фолклорни състава с над 1500 танцьори от: Бургас, София, Пловдив, Раковски, Варна, Своге, Перник, Топлоловград, Стара Загора, Плевен, Пещера, Белово, Виноградец, Ракитово, Нова махала, Батак, Панагюрище и др.

Фестивалът се проведе в три части: в залата на градския стадион, парад-дефиле и заключителна част – хорото на Орището на площад „Възраждане“.

Кметът Коев, облечен в народна носия, преди да поведе хорото с  трикольор в ръка, приветства всички съграждани, гости и любители на автентичния български танцов фолклор, като каза: „Приветствам вашето желание да представите цялостната народна култура  такава, каквато е – древна и велика, отворена към бъдещето – нашата музика, нашите танци, облекла и носии. Благодарение на вашите изпълнения, идващи от сърце и душа, вие ще покажете колко сплотен и талантлив народ сме. Заедно ще се върнем към корените и миналото си, ще почетем родовата памет, за да знаем и помним кои сме  и накъде сме тръгнали.“

Иван Пещерски,председател на  Сдужение „Пролетно хоро“, също благодари и поздрави всички присъстващи.

Фecтивaлът cъбpa нa eднo мяcтo xopa oт paзлични възpacти, c paзнopoдни интepecи и пpoфecии, ĸoитo oбичaт тpaдициoннoтo бългapcĸo xopo да пoĸaжат пъcтpoтaтa нa ĸpacивия нaшeнcĸи фoлĸлop.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени