Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Интересът към палеонтологичния музей в Дорково расте

02 октомври 2013, Сряда | 11:58 | общество

Увеличен поток на туристи към Дорково

Плиоценски парк

От откриването до сега потокът на туристи  към плиоценския парк , близо до с. Дорково непрекъснато расте. По данни на кмета на Община Ракитово  Любомир Петков  има доста голям интерес към находището. През изминалата седмица музеят е бил посетен от близо 800 човека. Прави се всичко възможно за рекламно популяризиране на плиоценския парк.

Пръв обръща внимание на изкопаемите останки известният на всички Манол Чолев от Велинград, още през 30-те години на миналия век. В началото на 80-те години фосилното находище бива преоткрито от геолози  от тогавашната фирма „Редки метали“. Първото палеонтологично проучване  е организирано от академик Тодор Николов(тогава професор в СУ „Св. Климент Охридски“)с геолози от университета.

Музея в Дорково

Находището край с. Дорково е широко известно между специалистите палеантолози в Европа. То се приема за един от основните „репери“, маркиращи началото на плиоцена  в Източна Европа. По време на разкопките находището постоянно е посещавано от множество туристически групи. Освен специализираните научни статии, излезли в международни издания, през последните 20 години са публикувани няколкостотин статии и интервюта , популяризиращи откриването на палеонтологичното находище, в това число и във френски, немски и руски издания.

Коментари

Ами, ако сте ретарди и очаквате да видите истински мастодонт си е ваш проблем. Мен пък ме е яд, че съм далече и нямам път натам, но определено ще псоетя музея някой ден. Тези 5 лв. се дават за информацията, която се систематизира и предоставя от професионалистите за нас. Не знам защо българинът е толкова стиснат като стане дума за входна такса на музеите. :~

#6 Антония в Петък, 12 юни 2015 12:24

i kakva sreda e predstavena 4e nemoga da se setq, a i kogato 4ovek e bez kola kak shte otide do cepina ili neznaete na kolko km se namira,da napravqt bileta 2 lv. a koito iska da xodi na cepina da plashta dopalnitelno

#5 mirka в Четвъртък, 03 октомври 2013 15:01

Цената е 2,5, защото с този билет се ходи и на Цепина.

#4 в Сряда, 02 октомври 2013 21:23

Не си прав, mirka !! Защото в музея няма само мастодонт и бивник.. представена е средата, в която са живели тези животни, които в днешно време ги няма! Също тези 5лв включват и екскурзовод за Цепина ! Всеки, който се интересува от българската история и се интересува от миналото ще бъде очарован от ПЛИОЦЕНСКИ ПАРК ДОРКОВО и крепосн ЦЕПИНА! :) :)

#3 eli в Сряда, 02 октомври 2013 16:38

Пълна пародия е всичко.Пластмасов мастодонт и една маймуна.5лв на вятъра.

#2 nqmasmisal в Сряда, 02 октомври 2013 16:36

koito e bil niama da povtori,maketa na mastodota na snimkata i edin bivnik ima za vijdane i vsi4ko tova za 5 lv. :n

#1 mirka в Сряда, 02 октомври 2013 12:34

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени