Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Иван Лебанов за проблемите в града

08 октомври 2015, Четвъртък | 12:47 | политика

Водният цикъл на Велинград е забавен по субективни причини

В интервю за Факти.бг настоящият кмет на Велинград Иван Лебанов, който отново се кандидатира в листата на БСП за кмет на града, отговаря защо Общината е задлъжняла  и защо водният цикъл на града е забавен.

 Поместваме цялото интервю на Иван Лебанов пред Факти.бг

Каква е причината община Велинград да няма проект за подмяна и разширение на ВиК мрежата?

Ако се говори за водния цикъл, ние сме в една напреднала фаза. Даже част от проектите ги правим в момента – околовръстния път, централната улица на Велинград... Но действително там имаме едно забавяне – и по обективни, и по субективни причини.

Доколкото сме информирани - на три пъти - март и септември 2008 г. и юни 2010 общината е била поканена от МОСВ да представи проекти и да кандидатства за безвъзмездно финансиране. Едва третия път е представен проект, който е бил върнат с множество бележки и препоръки за ревизия. Проблем с административния капацитет и експертите ли сте имали?

Проблемът беше по субективни причини.

Какво значи субективен?

Означава политика.

Т.е., някой Ви е пречил?

Така предполагаме.

Все пак сте били кмет. Кой Ви е пречил – институция, човек?

Не искайте имена от мен. Вижте, аз съм сменил шест министър-председатели, различни депутати от различни партии... Когато политиката се намеси агресивно, тогава не е добре за никой...

Сериозни са проблемите с отпадъците. Защо общината отказва да се включи в Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Пазарджик?

Това са пълни глупости! Ние участваме в Сдружението и 11 общини сме сред първите, които сме подписали да изнасяме отпадъците си. Ние участваме в регионалното сдружение на общините, чиито битови отпадъци ще бъдат пренасяни в депо около Пазарджик. Ние сме от инициаторите. За нас е важно да закрием нашето сметище по две причини. Първо – Велинград да се развива като жилищно строителство към село Драгиново, където е сметището. Второ – на километър от сметището е минералната вода на Драгиново, която аз съм я върнал на община Велинград, заедно с още едно находище. Искаме там да развиваме туризъм, искаме там да се развива града – да има къщи, хотели и така нататък...

Община Велинград е сред общините, които са най-големи длъжници...

Това са пълни глупости. Не казваме, че сме велики, но община Велинград има кредит, който е теглен за да може да се разплащаме по европейските програми. Вие знаете, че трябва първо да се разплатим и чак тогава парите се връщат. Ако ги нямаме, не можем да приключим с дадения проект. Да, имаме 5 милиона лева кредит, с който обслужваме европроектите. Той бе гласуван от общинския съвет В цялата страна е така. Коя община не тегли кредити?

В интернет страницата на РИОСВ Пазарджик пише че общината дължи 1 560 000лв., които предстои да се съберат с принудително вземане от държавата. Това са екотакси от 2011 година насам. Как ще се справите с този проблем?

Точно така. В момента плащаме за нещо, което не съществува. Вижте и другите общини. Пазарджик не плащат, Брацигово не плащат, Ракитово не плащат. Ние плащаме сега за нещо, което е виртуално – сметището или завод за отпадъци, което ще бъде край Пазарджик още не съществува, но ние, общините, трябва да плащаме. Защо?

Такъв е законът.

Такъв е законът, но той справедлив ли е?

Справедлив или не, трябва да се изпълнява...

Като го има, тогава ще плащаме.

Нали тези екотакси се събират, за да се изгради заводът?

Така е, но проверете какви данъци плащат хората за такса смет по брой население. Ще видите, че ние сме с най-ниската цена. Какво да изисквам аз тук от хората при, 35% безработица, да плащат още ли?

Какви са Вашите намерения, ако бъдете избран?

Продължавам напред. Тук сега говорят за промяна. Каква промяна?! Промяната започна преди осем години. Моите съграждани знаят, че тогава Велинград се наричаше по друг начин, ако си спомняте... Беше Беевград... Всички нечисти бизнес интереси бяха изчистени. Високо строителство, плътност на застрояване – аз съм бил кметът който го е спрял това нещо. Да не сме като Банско, да не сме като Черноморието. Кой върна на Велинград парк „Клептуза“? Аз съм го върнал от държавна в общинска собственост.

Говори се за липса на прозрачност при обществените поръчки. Камарата на архитектите в България отказва да участва в тях.

Камарата на архитектите не ме интересува. Аз обявявам обществена поръчка. Който иска да участва, включително и (фирми) от Европейския съюз имат право да участват. Камарата на архитектите участва в идейния проект на „Клептуза“. Този проект е добър.

Продължавам в същия дух. Всички боклуци – в преносния и в другия смисъл, ще бъдат изчистени. При мен няма задна. Продължавам напред. Всички, които ми говорят за промяна... Каква промяна?  Да режат горите ли, да отрежат и Велинград ли? Иван Лебанов няма да допусне Велинград да се реже, както режат горите.

 

 

Коментари

#8 didi, четейки коментара ти ясно си проличава какви са интересите ти и колко дълбоко вникваш в политиката. Канел певци и махал паветата за не се "трошат" колите ни?! Ама ти сериозно ли?

#10 Жител в Неделя, 01 ноември 2015 20:59

Кметът си е за смет.

#9 chervena tikva в Събота, 24 октомври 2015 08:30

Кметът си е кмет, ще си говори както си иска. Важно е работа да върши. Човека почна да оправя булеварда, да маха тия гадни павета да не си трошим колите, направи за децата паркове, на велинградските празници кани интерсни певци. Не мисля че някой друг може да направи кой знае какво повече за Велинград. Този поне вече години наред върши това упрваление и е схаванал цаката на нещата.

#8 didi в Петък, 23 октомври 2015 18:07

На два от въпросите, Лебанов отговаря с "Това са пълни глупости!", а на друг един с прословутите думите на Пулев - Продължаваме напред. Може ли кмет да има подобен изказ?

#7 krasi в Петък, 23 октомври 2015 18:01

Казва народа Пиян Човек Сдран чуваш!!!

#6 в Сряда, 21 октомври 2015 19:22

Пияните изтрезняват, глупавите не поумняват!

#5 Сртахил в Сряда, 21 октомври 2015 16:10

Ами, защо не кажете нещо свестно,културно, а все ви избива на псувни...

#4 Калеко в Вторник, 20 октомври 2015 14:45

Иване, продължаваш напред...То и аз така...Кличко да го духа

#3 Кубрат Пулев в Четвъртък, 15 октомври 2015 13:12

Иване Иване вече ги няма ДпС кВо правим сега ААа!!!

#2 Мозачето в Понеделник, 12 октомври 2015 15:13

Pian kmet,bedna obshtina!

#1 selo в Неделя, 11 октомври 2015 18:38

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени