Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Гостуваща изложба в музея

23 септември 2012, Неделя | 10:18 | култура

Изложба , посветена на 100годишнината на Балканската война

Откриване на изложбаНа 21-ви септември в Исторически музей Велинград бе открита гостуваща изложба на Регионален исторически музей Пазарджик, посветена на 100 годишнината на Балканската война. Изложбата е под надслов „27-ми Чепински пехотен полк в Балканските войни 1912-1915”, с автор Светла Петрова, художник Тошо Стефанов. Изложени са много ценни експонати, свързани с историята на 27-ми пехотен Чепински полк, за които подробно разказа уредникът на Регионалния исторически музей Пазарджик - Георги Гергов.

ИзложбаПодредени са и три витрини с експонати от фонда на Велинградския музей, за които пък разказа Надежда Ангелова. Могат да се видят снимки на чепинци, участвали в духовия оркестър на Чепинския край, медали за храброст на участници във войната, спомени на Стойо Горанов, мемориална чаша с картини от Балканската война с надпис „По 5 на нож”., регистър на новопокръстените мохамедани 1913г., кутел, подарен на с. Корова, днешно Драгиново, светото евангелие, подарено от пловдивчанина Атанас Тодоров и др.

На изложбата, открита от Исмет Бабучи, присъстваха много граждани и млади хора.

„Нашата мисия е да възпитаваме младите хора с дух на родолюбие и запазване на историческата памет!”

–се обърна към всички в залата директорът на Регионалния исторически музей Пазарджик- г-н Борис Хаджийски.

Изложбата ще гостува до 20-ти ноември.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени