Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Великден в Чехия и Словакия

08 април 2013, Понеделник | 19:32 | общество

Гостуваща изложба в Исторически музей Велинград

Изложба Великден в Чехия и Словакия

 От 8-ми април до 8-ми май в Исторически музей гостува изложбата „Великден в Чехия и Словакия“. Тя е представена от Сдружение „Чехи, Словаци и приятели“ - Пловдив, Пловдивски клон на Чехословашки клуб „Т.Г.Масарик“ в България и Исторически музей-Велинград, със съдействието на Община Велинград.

Изложбата бе открита от Недялка Стефанова, директор  отдел „ОКВ“, която подари сувенири от Велинград на специалните гости – заместник-посланика На Република Чехия у нас Томаш Хробак и Ярослава Минчева- председател на Сдружението „Чехи, Словаци и приятели“ – Пловдив.

Изложбата представя обичаите, свързани с Великден в Чехия и Словакия- в миналото и сега, яйца, изработени с различни техники на боядисване и изписване, типичните великденски печива- мазанец и идаше, традиционната помлазка- изплетена от върбови клонки и украсена с цветни конци и прежда , с която момците символично „налагат“ момите на втория ден от Великден.

Коментари

:y

#1 в Вторник, 09 април 2013 16:27

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени