Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Изложба за Йосиф Шнитер

11 юли 2013, Четвъртък | 23:48 | култура

Изложба в Исторически музей Велинград

Изложба

Тази година се навършват 120 години от рождението и 40 години от  смъртта на първия кмет на града  Йосиф Шнитер. В рамките на Велинградските културни празници е отделено място и за изложбата „Кметът Йосиф Шнитер“,  която ни връща назад , във времето, за да напомни за един изключителен човек, който има  принос за изграждането на нашия град. Йосиф Шнитер е роден в Пловдив на 11-ти ноември 1893г. Неговият баща е чех по народност.Завършва основно и средно образование в Пловдивската мъжка гимназия „Александър I“, след което следва право в Софийския университет, прекъсва за доброволно участие в Балканската война и завършва преди заминаването на фронта за Първата световна война, като веднага след войната се дипломира. През 1921 г. е изпратен на длъжност преводач  в българското консулство в Мюнхен. В края на 1922 г. се връща в България и работи като юрисконсулт на различни фирми и на частна практика като адвокат до края на м.май 1934г. През 1927г. се оженва за Мария Михандова Иванова, имат син и дъщеря.

Изложба за Йосиф Шнитер

През май 1934г. е първият в страната назначен, а не избран кмет на с. Лъджене, Пещерска околия и е кмет на първата сборна община на селата Каменица, Лъджене и Чепино, съществувала две години.На тази длъжност е  до есента на 1938г. Като кмет Йосиф Шнитер проявява европейска култура и амбиции в управлението  и благоустрояването на селищата. През 1935г. по негова инициатива е открита Лъдженска скиорска шанца. Пак  по негово време са каптирани 32 извора в м. „Лигорине“, прави се корекция на коритата на река Еленка, Луковица  и Стара река, построяват се новият ресторант  на Клуптуза, Горски почивен дом на Юндола, новата сграда на Кална баня. През 1937г.е построен първият по рода си в Югоизточна Европа минерален плаж  в Лъджене, което е пак по инициатива на Йосиф Шнитер.

Изложба за кмета Йосиф Шнитер

Изложбата съдържа изцяло снимки и документи от личния архив на Йосиф Шнитер, предоставени от сина му Антон, който присъстваше със съпругата си на откриването.  В изложбата е включена фотоизложбата на Йосиф Шнитер, с която той е гостувал в Пловдив през 1935-1936г. По този начин е рекламирал курорта „Чепино“ със снимки, направени с личния му фотоапарат. Инициативен и далновиден, кметът Йосиф Шнитер подпомага и рекламира курортното дело-организират се плувни и ски състезания, , конкурси „Царица на плажа“, конгреси на БТС и Българският народен морски сговор и др.

Изложбата , която е изключително богата и интересна , може да разгледате до 11-ти ноември 2013г.

Коментари

:) :y :y :y

#1 в Петък, 12 юли 2013 01:04

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени