Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Изложба на Елена Каблешкова

12 юни 2010, Събота | 14:15 | култура

Изложба на потомка на Каблешковия род

Творба на Елена КаблешковаЕдна впечатляваща изложба бе открита на 11 юни от 17:30 часа в Художествената Галерия, гр. Велинград. Инициатор на изложбата е Райна Каблешкова от Възрожденския Каблешков род от Копривщица. С голяма любов и със съдействието на Дружеството на Пловдивските художници тя е подредила изключителни композиции, портрети и пейзажи на своята рано отишла си от този свят сестра Елена Каблешкова - скромен, изящен творец, който чрез своето творчество ни изпраща посланията си. Родена през 1954 година, Елена Коблешкова завършва Художествената гимназия в София, след това следва изобразително изкуство във Великотърновския университет. Била е член на Ателието на младия художник и Дружеството на Пловдивските художници. Жезненият път на Елена свършва през 1996 година, но тя продължава да живее чрез всичко, което е сътворила.

Изкуствоведката Светла Москова запозна гостите на изложбата с творчеството и живота на Елена Каблешкова, с любовта й към изкуството, поезията, музиката, към всичко, което наричаме култура. Приживе Елена Каблешкова не е пожелавала да направи своя самостоятелна изложба, въпреки многобройните покани. Посмъртно изложби на художничката са представени в Пловдив - 1997, 2002, 2006 г., във Велико Търново - 1998, 2008 г., Кюстендил - 1999г., София - 2000 г., Русе - 2003 г., Бургас - 2005 г., Смолян - 2007 г., Пазарджик - 2007 г. и Велинград - 2010 г. Близките й са дарили нейни творби на Националната Художествена Галерия, Художествената галерия в Пловдив и Художествените галерии във Велико Търново, Русе, Бургас, Плевен, Кюстендил, Шумен, Смолян и Пазарджик.

 

Get Adobe Flash player

 

 

Коментари

Супер изложба!!!

#1 Барби Електронната в Вторник, 06 юли 2010 11:59

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени