Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Изложба „Кукерските игри“

28 януари 2015, Сряда | 20:14 | култура

Изложба „Кукерските игри- феерия от багри, магия и мистерия“

От 22-януари до 22-ри февруари 2015 год. в Исторически музей Велинград гостува изложбата „Кукерските игри-феерия от багри, магия и мистерия“ на Регионален исторически музей Ямбол. Изложбата  е дело на Динка Ангелова-уредник и Таня Косева- художник.

Кукерските игри в Ямболско се отличават с многообразие, устойчивост и старинност. Корените им водят от далечни езически времена, към културата на античното, вероятно тракийско население на Балканите. Символиката им е насочена към прогонване на злите сили, с пожелание за богата реколта, здраве и плодовитост на хората и животните. Кукерските обичаи са познати в целия Ямболски регион, с изключение на малка група села, разположени западно от Ямбол. Кукерските обичаи се изпълняват само от мъже, предимно през Сирната неделя или в понеделник след Сирни заговезни, наричан Кукеров ден. В основата на обреда е имитирането за заораване и сеитба, прибиране на реколтата, смърт и раждане.

В изложбата са показани костюми на кукери от 6 села-Кабиле, Победа, Попово, Маломирово, Стралджа и Веселиново. Важен елемент от обредното облекло е кукерската маска. В Ямболския край се срещат различни видове маски, известни като гугли, капашони, киляфи, килимяшки, качулки и др.

Разгледайте изложбата, за да се насладите на кукерските  маски и костюми от Ямболския регион, които ще ви изненадат със своята оригиналност и пъстрота!

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени