Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

“Заедно по свещените места на планината Осогово”

04 февруари 2016, Четвъртък | 14:10 | култура

Исторически музейКюстендил гостува с изложба за светите места в планината Осогово

Регионален исторически музей Кюстендил  гостува в Исторически музей Велинград с изложбата “Заедно по свещените места на планината Осогово” .

Изложбата представя част от богатото културно историческо наследство в Кюстендилска област свързано с паметници и обекти с култово предназначение. В текстове и илюстрации са представени свети места от праисторията до наши дни- ­ скални светилища, ранно християнски паметници, свещени извори, оброчища, манастири, черкви, параклиси, джамии.

Съществуват и десетки свещени дървета, свещени каменни образувания, планински върхове и местности, носещи имена на светии. Показан е широко разпространения през средните векове, а и сега, в Осоговието култ към светците ­отшелници: Св. Иван Рилски – в Кюстендилско; Св. Гаврил Лесновски и Св. Йоаким Осоговски – в района на Кратово и Крива паланка (Република Македония) и Св. Прохор Пчински (сега в Република Сърбия) – в района на Куманово.

 Изложбата бе открита днес- 4-ти февруари и ще гостува до 25-ти март.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени