Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Изложба „Мила Родино“

03 май 2015, Неделя | 21:12 | култура

В исторически музей Велинград бе открита изложба „Мила Родино“

На 30-ти април- четвъртък, в Исторически музей Велинград,  бе открита художествено- документалната изложба „Мила Родино, посветена на създателя на българския национален химн Цветан Радославов.

Цветан Радославов е роден на 20 април 1863год. в Гр. Свищов. Наследник е на видните свищовски фамилии Павлович, Хаджиденкови и Радославови, които го възпитават в родолюбив и ученолюбив дух. Радославов завършва класическа гимназия във Виена, а история и славистика в Карловия университет в Прага. Докторант е на известния философ и психолог проф. Вилхелм Вунд в Лайпциг, при когото защитава дисертация на тема „Издирвания върху запаметявания  на пространствени отстоявания на полезрението“, за която получава и научната степен  „Доктор по философия и магистър на изящните изкуства“.

Цветан Радославов завещава на Отечеството си песента „Горда Стара планина“, станала основа на съвременния български химн „Мила Родино“. Създадена спонтанно в студентските му години, когато той е далеч от родината си, песента заема трайно място в сърцата на хората. Нейната прочувствена мелодика и разбираем текст постепенно я превръщат в  „неофициален“ български химн. Въпреки перипетиите, през които преминава песента и политическите вмешателства, съпътстващи утвърждаването й за национален химн през 1964 год., Седмото Велико Народно събрание(1990- 1991)  препотвърждава този избор, като връща части от първоначалния текст.

Художествено- документалната изложба „Мила Родино“, възприела името на националния химн, представя разгърнат и увлекателен разказ за живота и делото на неговия създател-учения, учителя и творец Цветан Радославов. Използвани са архивни документи, фотографии, картини и музейни експонати, повечето от които неизвестни за широката общественост.

Авторският колектив е съставен от специалисти от Научния архив на БАН, Историческия музей и Художествената галерия „Н. Павлович“ в Свищов, подпомогнат от националния музей за изобразително изкуство, Златния фонд на Българското Национално Радио и Централния държавен архив.

Пред велинградската общественост за първи път в такава пълнота и с такава изчерпателност е представено научното и художествено- документално наследство на просветителя и един от последните български енциклопедисти- д-р Цветан Радославов.

Изложбата бе представена от д-р Валери Кацунов, директор на Научния архив на БАН-София и ще остане експонирана в залата на Исторически музей Велинград до 31-ви май 2015год.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени