Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Фотоизложба „Българите от Голо Бърдо, Албания”

18 юни 2011, Събота | 16:31 | култура

Гостуваща фотоизложба в Исторически музей Велинград

ФотоизложбаОт 16-ти юни до 6-ти юли 2011 год. в Исторически музей Велинград гостува фотоизложбата "Голо Бърдо - непознатите българи". Фотоизложбата представя българите от областта Голо Бърдо, Република Албания, които у нас са все още недостатъчно познати като българска общност, живееща извън днешните предели на държавата ни. Във фотосите са запечатани гледки от Голо Бърдо, моменти от делника и празникана голобърдци, елементи от традицонната култура и начина на живот на общността. Заснети са в рамките на спелеоложки и фолклорно-етноложки експедиции, проведени в периода 2006–2010 г. с организационното съдействие на Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл” и Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН и финансово подкрепени от Българската федерация по спелеология, Националeн дарителски фонд «13 века България», ВМРО иДържавната агенция за българите в чужбина. Документирането е извършвано през годините от различни участници в експедициите, но и като част от наблюденията и проведените целенасочени проучвания на изследователски екип, в който се открояват имената на А. Жалов, Г. Райчев, В. Тончева, К. Рангочев, К. Бонев, С. Петрова, Цв. Димитрова и др.

ФотоизложбаАвтори на изложбата са Алексей Жалов, зам.-председател на Българската федерация по спелеология, и доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН. Тяхна е концепцията на изложбата – подбора на снимките, оформянето на текстовете и подреждането, макар че снимките са правени от различни хора, участвали в експедициите в Голо Бърдо. Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на ВМРО. Тя се организира от името на Сдружение „Нашенци” – неправителствена организация, чиято дейност е свързана с българите в чужбина и особено с нашите сънародници в Албания, и в която членуват различни българи, активно ангажирани с темата.

Изложбата е структурирана в няколко модула, представящи съответно природата, разположението и границите, историята, религията, традиционната материална култура, делниците и празниците на българите от Голо Бърдо. Идеята е максимално широко да се представят различни аспекти от живота на голобърдци и гледащият да усети както ритъма на всекидневието им – с отглеждането на добитък, на картофи, фасул, царевица или жито на малкото равна земя, с която разполагат, събирането на дърва и билки, присядването на мъжете в кръчмата за кафе, придружено с малка ракия, така и празничността, която в Голо Бърдо е пъстра, шумна и вълнуваща.

ФотоизложбаИзложбата е адресирана към онези, които знаят по-малко или повече за българите от Голо Бърдо, и които биха искали да визуализират представата си за това място и тези хора. Фотообективът е уловил различни елементи от бита и културата на голобърдци, но за зрителя тази картина практически не е непозната, защото в голямата степен местните къщи, традиционната везба и тъкачество, тъкани и орнаментиката в тях, украсата на обредните хлябове, формата и техниките за изработвана на традиционни предмети са близки и идентични с българските, те маркират единството на българската традиционна култура чрез нейното диалектно многообразие, част от което е и областта Голо Бърдо, мислена като „най-западната българска земя”. "Голо Бърдо - непознатите българи"

 

Автори: Веселка Тончева, Алексей Жалов

Исторически музей Велинград

Коментари

izlojbata i filma bqha neveroqtni :) :y

#1 maria в Неделя, 19 юни 2011 12:28

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени