Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

"Бързо, точно, срочно!"

16 юли 2012, Понеделник | 20:13 | култура

Гостуваща изложба за историята на съобщенията.

Откриване на изложбатаВ рамките на Велинградските културни празници в Исторически музей гостува изложба "Бързо, точно, срочно! ", на Етнографски музей Пловдив, с уредник Грозделина Георгиева. Регионален етнографски музей – Пловдив вече притежава най-богатата колекция в страната, представяща историята и развитието на съобщенията в България, благодарение на БТК – АД. Изложбата проследява историята и развитието на съобщенията от древността, та до днес. Богато онагледена от илюстративен и текстови материал, където са засегнати най-важните години и факти за съобщенията по нашите земи от периода на Османската империя – с „татарската конна поща” и „мензилите” (станциите). Отбелязано е въвеждането на телеграфа у нас (1855 г.) и неговото хронологическо развитие.  Телеграфът е изобретен около 50 години преди телефона и дълго време е бил основно средство за далечно общуване. Морзов апарат е и най-ранният експонат в колекцията - от 1857 г. Във въстановката на пощенската станция от първите десетилетия на ХХ век има лентов телеграф с монтиран бронзов свещник на него, използван при липсата на ток.

От богато илюстрираните постери може да се разбере много за пощовата уредба от края на ХІХ век, за задължителното носене на оръжие при потегляне с пощата, за униформата на пощальона и откъде идва пощенския знак със завитата тръба и лъв, извезан върху пощовите шапки. Могат да се видят автентични документи и формуляри, използвани в пощенската администрация. 

ИзложбаЛюбопитно е, че първият телефонен разговор е проведен в Пловдив от канцеларията на Алеко Богориди – губернатор на Източна Румелия до кабинетите на неговите подчинени. Пак от Пловдив по време на Първото индустриално изложение 1892 г. е проведен и първият междуградски разговор със София от кабина построена специално за целта в градската градина. Благодарение на телефона, присъстващите в залата на Славянска беседа в София през 1884 г. са поздравени със симфоничен концерт от Пловдив, по случай откриване на Народното събрание.  

В експозицията можете да видите уникални автентични експонати – едни от първите телефонни апарати,  появили се в България в края на ХІХ в. с княжеския герб, телефони на фирмите „Берлинер”, „Уестърн Електрик”, „Сименс и Халске”. Изключително атрактивен е един от първите улични монетни апарати „Ериксон”,, монтиран в България, с указание за ползване.

Богата колекция марки, която представя образци на първите сантими (1879 г.) и проследява развитието на филателията до 80-те години на ХХ век. В Пловдив е създадено първото филателно дружество в България, което предопределя възобновяването на традицията в тази насока днес.

За любителите и колекционерите на стари пощенски картички са отпечатани копия, които ще се продават в дните на изложбата. Всеки би могъл да отнесе със себе си стара пощенска картичка от началото на ХХ в. с интересна информация върху нея.

Изложбата „Бързо, точно, срочно” Ви дава възможност, освен да видите зараждането на съобщенията у нас чрез най-старите над 100 - годишни експонати, но и да научите много за откритията и динамиката на ХІХ век. В текстовете и снимковия материал се съдържа информация, която не можете да намерите в нито един учебник.

Новост е последното табло с любопитни факти и вицове, съпътстващи пощенския живот. То е и като едно намигане, че освен сериозна, всяка история има и весела част.

На откриването на изложбата присъстваха Снежана Велева, Исмет Бабучи, доц. д-р Ангел Янков - директор на Регионалния Етнографски музей Пловдив, Грозделина Георгиева граждани и гости на Велинград.

Убедени сме,  че ще си тръгнете обогатени след посещението на тази изложба. 

 

Исторически музей Велинград

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени