Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Ангели на Рождество

05 декември 2009, Събота | 20:44

Първа самостоятелна изложба на Светла Граданска във Велинград

Светла Граданска   По инициатива на "Ротари клуб" - Велинград и със съдействието на Община Велинград и Художествената галерия, на 4 декември бе открита изложбата "Ангели на Рождество". Това е първата самостоятелна изложба на Светла Граданска в родния й град. Художествената галерия бе пълна с посетители, приятели и близки на художничката, а специални гости бяха кмета на Община Велинград Иван Лебанов, зам. кмета Георги Янчев, Недялка Стефанова и PR-а на общината Росица Пашова.

   Творбите на художничката са познати в Лондон, Брюксел, Хелзинки, София и т.н. "Дойде ред и Велинград да приюти творбите й и по този начин да направим духовен подарък на велинградчани и гостите на града ни", каза в словото си Боряна Белухова от "Ротари клуб", която откри изложбата.

Икона на Светла ГРаданска   Творческият път на Светла Граданска, която е завършила "реставрация и консервиране" в Художествената академия, е значим. Реставрационната й дейност започва през 1997 год. Участвала е в реставриране на иконите в църквата "Свети Георги" в Одрин, реставрации в Соколския манастир и много други. Светла Граданска дава живот на нови стенописи и икони - Параклисът "Свети Георги" в местността "Гергевана"- Велинград, параклисът "Света Петка" в Юндола. Богата информация за реставрационната дейност на Светла Граданска може да се получи от изложените фотоси в едната част на изложбата.

   На изложбата са представени и изображения на четирите главни архангела от системата за седемте архангела - Михаил - този, който е като Бога, Гавриил - сила божия, Рафаил - изцеление божие и Уриил - огън божии. Подредени са и различни по размери икони - "Рождество Христово", "Христос", "Света Екатерина", "Свети Никола", "Благовещение" и др.

   Красота, изящество и много чистота лъхат от всяко иконно изображение и както каза Бранко Манушев "Много е трудно да облечеш картините в думи", на присъстващите не им бяха нужни повече думи, а време да разгледат и да се насладят.

Светлината на благодатта няма да заблести у този, който я съзерцава, ако тя не е блестяла у този, който е сътворява.

 

Коментари

Много добре е изрисувана тази икона, като техника е перфектна!

#1 Spas в Понеделник, 07 декември 2009 22:48

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени