Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Източват ли Община Велинград?

16 февруари 2016, Вторник | 14:15 | прессъобщение

Разследване на БНТ1

Поместваме разследване на Иво Никодимов, репортер на БНТ1.

Община Велинград има близо 22 милиона лева дългове, за 2 милиона и 700 хиляди вече се водят дела. С изпълнителни листове се налагат запори на сметките на общината и днес тя буквално е блокирана.

Д-р Костадин Коев, кмет на Община Велинград: “Основните задължения са към сметопочистващата фирма “Еко-Титан”. Задължения към тази фирма са 8 милиона и 600 хиляди. Във времето с “Еко Титан” има сключен основен договор и след това има възлагане със Заповед на допълнителна дейност. Годишно сметопочистването на община Велинград струва около 1 700 000 лева. И има още толкова натрупани задължения от допълнително възлагани дейности.”

Преглед на документите показва, че в края на 2008 година задълженията на Общината са 312 хиляди лева. Договорът с фирмата за сметосъбиране е сключен в началото на 2009 година и за 12 месеца дълговете нарастват до 1 милион 690 хиляди лева. През следващите години продължава лавинообразен ръст на дълговете. Потърсихме бившия кмет г-н Иван Лебанов за коментар. Той живее в къща във Велинград. Не отговаря на повикванията ни. Търсим го и по телефона.

Свързахме се обаче с Дияна Кехайова, която от 2009 до 2011 е зам.-кмет на община Велинград, това е втората половина от първия мандат на Иван Лебанов като кмет, а от 2011 до есента на 2015 е председател на Общинския съвет.

Дияна Кехайова, общински съветник, бивш председател на ОбС Велинград:  „Г-н Лебанов беше два последователни мандата. При него е сключван този договор и пак ви казвам, че до голяма степен ни е спестявана информация относно действителното състояние и на общината и условията, при които е бил сключен този договор. Искали сме да знаем за сметоподдържане и озеленяване какви са условията и не ни е давана тази информация. Защото същата фирма е поела и озеленяването на града. Искахме да ни дадат отчета, не ни е даван отчета за изпълнение на бюджета мисля, че беше за 2014 и 2013.“

Ако г-жа Кехайова казва истината, излиза, че дори Общинският съвет е бил лишаван от правото да знае какво е финансовото състояние на Общината и в какви договорни отношения е с фирмата за сметоизвозване и снегопочистване. От 2009 година, когато е сключен договорът с фирмата за чистота, приказката „Сливи за смет“ в съвременен вариант се разиграва всеки ден във Велинград. Тези камиони вдигат полупразни кофи за боклук и се оказва, че колкото по-малко смет се събира, толкова повече пари се получават. Но не от прилежните къщовници.

Асен Василев, прокурор – временно отстранен от длъжност: „Декларираните количества в кавички, които длъжностните лица са подписали най-грубо биха могли да отговорят на едно количество от мащаба на целия град, покрит с три метра боклуци, което е абсурдно. Извозвано е, но е надвишавано с много нули реалното количество на извозения боклук. И всичко това е довело до плащане на огромни суми за тези фирми и съответно до загуби за общината.

Асен Василев е прокурор в Районната прокуратура във Велинград, когато през 2011год., заради мълва сред хората в града и публикации в местните медии, се самосезира и започва проверка за източването на Общината, чрез договора за сметосъбиране и снегопочистване. Разпоредено е запечатване на Общината за три дни и служители на Икономическа полиция изземват всички документи, свързани с тази дейност. Василев твърди, че се разкрива се схема за злоупотреби.

Асен Василев, прокурор – временно отстранен от длъжност: „Примерно договор за почистване, сключен договор за 1 милион, при нагоре суми говорим, при условие, че общината със собствени средства, чрез общинската си фирма, която беше ликвидирана умишлено, чистеше да кажем за 700 хиляди лева. След което, с анекси към този основен договор, за редица дейности се добавят съответно суми. Грубо до два милиона, два милиона и половина годишно. За мен очевидният факт беше, че от общината не се краде, а се граби.“

Освен чрез Заповеди за възлагане на допълнителни дейности в основния договор, оказва се няма заложени ясни критерии за контрол на извършената дейност, както като количество, така и като качество. Заложени са коефициенти, но не са уточнени техните параметри, твърди настоящият кмет.

Д-р Костадин Коев, кмет на община Велинград: „Няма кантар. А как се мери този боклук, на око? – Обемен – пространствен кубик. И се приравнява по някакъв начин. На око е било. Снегопочистването е заложено на мото-час. Просто няма ясна представа какво, колко, как се извършва и на каква сума. Правят се едни моточасове и на тяхна база се изплаща някаква сума. Има доста пропуски. Нямаме възможност да контролираме качеството и количеството, които е направила фирмата като разход.

От Еко-Титан контрират, че мерят боклука коректно и изпълняват всички дейности, които им се възлагат.

Кристиан Динев, управител на “Еко-Титан” ЕООД, клон София: „Общината ми отказва да фактурира извършената текуща работа. Общината си прави комисия, съблюдава си дали се спазва график за вдигане на съдовете, за метене, за чистота на парковете. Аз не казвам, че съм перфектен и идеален, мога да понеса някакви санкции. Количеството събран и извозен боклук с графици и таблици. Знае се един контейнер колко боклук събира. Камион колко обем събира и Общината например в началото много се лъжеше, че това е тонаж, не е така – това е кубик. Изглежда голямо като цифра, но това са кубици. Не, кантар няма. Кантар има само на депо.

Оказва се още, че основният договор с фирма „Еко-Титан“ е сключен на 16.02.2009 година в деня, когато е обявено класирането от Обществената поръчка, без да се изчака срока за обжалване от другите участници в процедурата. На 12 май 2009 година със свое решение Комисията за защита на конкуренцията обявява договора за нищожен. Нищожност на процедурата обявява и Агенцията за обществени поръчки. Кметът ,тогава Иван Лебанов и „Еко Титан“ обжалват, но Върховният административен съд потвърждава решението за нищожност на 3 февруари 2010 година. Въпреки изискванията на Закона, договорът не е прекратен. В края на 2011-а и прокурорската проверка установява пълна незаконност.

Асен Василев, прокурор – временно отстранен от длъжност:  „Установихме, че грубо е погазен Законът за обществените поръчки, като с незаконни анекси към основните договори са прехвърлени големи суми пари към част от фирмите, които са спечелили тези обществени поръчки. Дали за сметопочистване, дали за други вид и род дейности. Всички лица са давали обяснения, които са свързани с източването на Общината. Управителите и собствениците, респективно. Кметът е дал обяснения, да. Като обяснение, човекът беше дал в писмен вид, че е спазил закона.

Търсим господин Иван Лебанов още два пъти. Веднъж по обяд, този път коминът на къщата му пуши, но отговор няма. Идваме и вечерта, когато през прозорците се вижда светлина, а пред къщата му има и паркиран автомобил. Отново му звъним по телефона.

В края на 2011, все още действащият прокурор Асен Василев изпраща материалите от проверката на Окръжната прокуратура Пазарджик, като компетентна да разследва нарушенията.

Асен Василев, прокурор – временно отстранен от длъжност: „Между 1 милион и 2 милиона на година от Общината се точат. Всички тия факти и обстоятелства са фиксирани в проверки и в прокурорски актове.

От Окръжната прокуратурата твърдят обаче, че са получили само една преписка – за умишлен фалит на общинската фирма за чистота, която до началото на 2009-а е чистила общината за 700 000 лева на година. Асен Василев е временно отстранен от длъжността прокурор в Районна прокуратура Велинград.

Асен Василев, прокурор – временно отстранен от длъжност: „Обещаха, че няма да съм на работа и действително вече 3 години и половина съм си вкъщи.“

Срещу съпругата на Василев е започнало разследване и тя е обвинена в обсебването на кафеавтомати. Той е обвинен като помагач.

Асен Василев, прокурор – временно отстранен от длъжност: „Установи се в крайна сметка, че такова нещо няма. Разследването поне това успя да установи. И съдът трябваше да се произнесе по прекратяването в седем дневен срок. Само че съдът направи така, че стана от 7 дена, 7 месеца този срок. Явно в СГС колегите са много натоварени, не мога да им се сърдя за това.“

Вече четири години по-късно Василев продължава да чака прекратяването на воденото срещу него и съпругата му разследване. А документите за източването на Велинград отново са в прокуратурата. Този път новият кмет е изпратил сигнал до главния прокурор. Костадин Коев е убеден, че още през 2011год. е трябвало да се пресече източването.

Д-р Костадин Коев, кмет на община Велинград: Мисля, че ако се е реагирало както трябва и на момента е нямало да се стигне до тук и нямаше гражданите на Велинград да изплащат такова задължение.

Направихме още няколко опита да се срещнем с г-н Иван Лебанов, поканихме го за разговор и със SMS. Готови сме да му дадем думата, ако той пожелае.

Източник: 
http://news.bnt.bg/bg/a/iztochvat-li-obshchina-velingrad
 
http://news.bnt.bg/bg/a/bokluk-za-milioni-ili-kak-se-iztochva-obshchinski-byudzhet

Коментари

Попитайте Го колко имоти имат и продавал м.Лебанов и И. чолаков станаха от Просяццци Молйййнери?!?!?!

#4 в Понеделник, 07 март 2016 10:28

Лебан осран и в миша дупка да се скрие не може да избяга от гнева на велинградчани.

#3 sel в Петък, 19 февруари 2016 08:04

Много милиони са крали Лебана с еко титана , ама не ни е да плащаме тези пари, а крадците да ги върнат и да ги приберат на топло за измами в големи размери.

#2 в Четвъртък, 18 февруари 2016 10:28

Ми да мили драги.. Така ще е.... 19 милиона си източи Лебана...ами сега питате ли се защо не искат да подпишат за връщане на въпросните средства ?

#1 продажник в Вторник, 16 февруари 2016 21:18

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени