Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Каква е визията на централната градска част!?

09 май 2018, Сряда | 19:21 | прессъобщение

Каква е визията на централната градска част!?

Относно визията на централната градска част има много въпроси и малко отговори,за което кметътд-р Костадин Коев даде извънредна пресконференция на 5 май, в която участие взеха ресорният зам.-кмет г-жа Светла Томова и инж. Петър Кондев.

Първоначалният проект, изготвен от предишното управление, е бил недобросъвестно и некачествено изготвен. Неговата история започва през  2014 г., когато е минал  през обществено обсъждане. В последствие е проектирана цялостната визия и са издадени строителни разрешения и одобрения. След местните избори през есента на 2015 г. се оказва, че в заданието има много неясноти и е пълно с множество непълноти, които не отразяват реалните нужди.

“Заложил съм си сърцето и душата в този проект”- сподели кметът и разказа за множеството проблеми, които са наследили с неговия екип по този проект. ‚,Положихме много усилия проектът да бъде качествено изпълнен и да бъдат направени  необходимите  ремонтни действия, въпреки че те не са били предвидени.

Проблемите, с които се сблъскахме, са много:

- Настилката от старата община до Чашата е в добро състояние и е предвидена само рехабилитация, а не пълна подмяна.

Пример втори: Не е предвидено отводняване, а  старите жълти  решетки остават и при новата визия.

Пример трети: Фонтанът остава в сегашния си вид и  с водоем, който е в чужда собственост.

Пример четвърти: Според проекта и изпълненото задание няма да има “шапки” и “чела” за оградите на зелените части.

Пример пети: Новата сцена с е формата на кръг и се намира пред жилищната сграда на бул. “Съединение” и то върху място, където са съсредоточени комуникациите за високо напрежение на “ЕВН”, като и с кабели на БТК и телевизии.

Условията на оперативната програма, която финансира проекта, не допуска да се извършват промени по време на строителството. Максимално допустимата стойност не може да надвишава 10% от стойността по договора. Общината е в ситуация да търси варианти за решение на част от проблемите. Налага се инвестиция със собствени средства.

Кметът беше искрен и сподели, че забавянето на старта на проекта е търсенето на трайно решение на важни за центъра проблеми, а именно: качествено изпълнение на проекта и полагане на естествени и здрави материали; Подмяна на водопровода и канализацията от ул. “Юндола” до ДГС “Алабак” и ул. “Лиляна Димитрова”, които ще бъдат финансирани със средства от субсидията за капиталови разходи на общината. Изготвено е допълнително проектиране, което се съгласува и това е причина за забавянето на ремонтите в този участък.

В участъка от сградите на общината до Чашата вече върви пълната подмяна на старата настилка с нова, като се спазва идеята да се ползват максимално естествени материали - мрамор и гранит. Поставят се нови гранитни плочи с размер 80/40/5 см (по проект дебелината на плочите е била 3 см, но по настояване на кмета е увеличена за по-голяма здравина и издръжливост). Поставят се и червени риолитни павета с размер 10/10/10. В разстоянието от Чашата до ул. “Кирил и Методий” се поставят нови гранитни плочи и червени и сиви бетонови павета. Така ще изглежда  и  бъдещата  пешеходна  зона от ул. “Юндола” до ДГС “Алабак”.     Централният площад ще бъде на едно ниво, изцяло с настилка от мрамор и гранит. Ще  бъдат подменени и настилките към Пощата и в парка до Старата община. “Искаме да изградим нещо трайно, нещо което да служи дълги години и да остане за поколения напред .“- каза още кметът Коев.

Той разказа, че за  новата визия на фонтаните разходите ще поеме общината. За ремонта на “Чашата” общината ще инвестира 220 000 лева, а фонтанът ще бъде интерактивен - със светлини, музика и водно огледало.  

7 метра в диаметър фонтан ще има и на ъгъла на кръстовището при “Петрол”, където зоната около пазара/ битака/ по проекта ще е зона за отдих с нови алеи, ново енергоспестяващо осветление,с пейки и кошчета за отпадъци, като до всяка пейка се предвижда място за инвалидна количка, запазване на съществуващите и засаждане на нови растителни видове. В проекта не е предвидено подмяната и ремонта на уличната настилка и тротоарната такава по улицата до парка. Подмяната и ремонта им ще бъде извършено от фирмата за сметка на общината.

Новата сцена ще бъде с размер 10х13 или 10х14 метра (сегашната след демонтирането ще отиде в Драгиново), нейното място ще е пред „Тухлата”. Тя ще разполага с всички удобства за участниците и ще разполага с различни сценични ефекти. Ще бъде монтирано и електронно табло с информация за културните събития.
„Искам да споделя , че проектът не включва само централната градска част на стойност 1 926 065 лева, към него добавяме ремонта на част от Пазара (196 792 лева), както и на трите улици “Георги Кирков” (1 174 916 лева), “Милеви скали” (664 533 лева) и “Христо Смирненски” (521 270 лева).- подчерта д-р Костадин Коев.

За  трите улици са съчетани средства и от ПУДООС, за да се оправи цялата подземна и надземна инфраструктура. Дейностите и по тази част от мащабното преобразяване на Велинград  ще стартират скоро.

Кметът категорично заяви, че  всички материали от ремонта са на склад и ще бъдат използвани при предстоящите ремонти на улиците “Трети март”, “Осми март”, “Милош Папарков” и “Буков дол”. Приоритет ще бъде ул. “Осми март”.

„Най важната ни цел е да извършим качествено и в срок изпълнението на всички ремонтни дейности. Защото на обновената централна градска част да можем да посрещнем гостите и гражданите на Велинград за големите тържества по случай  70-ия юбилей на Велинград и 10 г. от обявяването ни за СПА столица на Балканите, които ще се състоят на 1 и 2 септември 2018 година.“- завърши кметът д-р Коев.

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени