Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

„Познавате ли риска си от остеопороза?“

15 септември 2014, Понеделник | 14:04 | прессъобщение

Кампания „Познавате ли риска си от остеопороза?“

В рамките на националната инициатива „Познавате ли риска си от остеопороза?“, организирана от Асоциация „Жени без остеопороза“, в гр. Велинград на 08 септември 2014 г. с любезното съдействие на Община ВЕЛИНГРАД се проведе кампания за определяне на личния риск от остеопороза и скринингово изследване на костната плътност.

По време на кампанията бяха установени общо 7 случая с риск от остеопения и 2случая с риск от остеопороза. По възрастово разпределение във възрастовата група под 40 г. има 1случай на остеопения; във възрастовата група от 51 до 60 г. има 2 случая на остеопения; във възрастовата група над 60 г. има 4 случая на остеопения и 2 случая на остеопороза.Изследваните лица са предимно жени и един участник от групата на мъжете.

Световната статистика сочи, че една от всеки две жени и един от всеки пет  мъже над 50 г. възраст ще получи остеопорозна фрактура до края на своя живот в случай, че не се вземат  навременни мерки, които освен лечение, включват и промени в начина на живот като прием на витамин Д и диета, богата на калциеви храни, както и подходяща физическа активност. За запознаване с тези промени ще продължи работата с хората  в риск от заболяването, които могат да се включат в информационните събития, организирани от Асоциация „Жени без остеопороза“ , а на методическо ниво перспективите са да се разработят програми за навременна профилактика и лечение съгласно препоръките на експерти от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, които включват:                                                                                                                                                                                                     

-          Провеждане на информационни кампании, насочени към рисковите групи;

-          Осигуряване на възможност за скринингови изследвания за рисковите контингенти ежегодно;

-          Включване на лицата с установен риск от остеопороза в профилактични програми, включващи редовна физическа активност /по възможност на открито/;

-          Разработване на програми за обучение на хората в риск  и техни близки с цел адаптиране на битовата среда за намаляване на риска от падания;

-          Проследяване на установените лица с риск от остеопороза и остеопения с цел ранно започване на лечение  и проследяване на ефекта от лечението.

Информация: Асоциация „Жени без остеопороза“

София, 10.09.2014г. 

Коментари

Няма коментари

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени