Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

"Караоке" пя в Брюксел

09 март 2014, Неделя | 08:25 | култура

Едно уникално преживяване,което ни направи много щастливи

Караоке в Брюксел По покана на евродепутат Илиана Йотова на посещение в Европарламента в Брюксел на 3-ти март 2014 година заминаха децата от вокална група „Караоке” към читалище „Отец Паисий-1893”-гр.Велинград. Поводът за посещението бе отпразнуването на 136 годишнината от Руско-турската освободителна война и Националния празник на България.За първи път държавата ни бе представена освен с традиционните да момента изложби на картини и презентации на книги на известни български автори ,с изпълнения от българския фолклор и популярна музика.Събитието бе под надслов: "136 години свободна България-връзката между миналото и бъдещето на Европа

Пътуваха 7 деца –Иванка Средкова, Диана Чолакова, Наташа Златева, Георги Филипов, Сонай Юсеин, Кристин Костова и Кристина Попова и ръководителката Юлиана Ковачева.След пътуването със самолет, децата веднага имаха възможност да се докоснат до атмосферата в Европарламента- ковачницата на новата съвременна история на Европа. Презентация ни показа структурата и начина на избор, както и конфигурацията на депутатите там. Имахме възможност за малко да надникнем в залите за съвещания на европейските комисии. Раздадени ни бяха рекламни материали и брошури.

В 6 часа вечерта в едно от прекрасните фоайета на 4-ти етаж на сградата  на парламента започна богата културна програма ,представяща нашата родина. Със съдействието на Министерство на културата и с присъствието на заместник министъра на културата Васил Василев бе представена прекрасна изложба от картини,пресъздаващи значими исторически събития и личности от периода на Освобождението. Програмата започна със словото на заместник председателя- вицепрезидент на Европарламента –Мигел Анхел Мартинес. Впечатление направиха думите му ,че  "България е една от малкото страни ,които сама в продължение на години извоюва своето място в европейското семейство ,за разлика от другите страни, за които е имало кой да лобира.Сега се запознаваме с богатото и историческо и културно наследство,което променя в положителна посока мнението ни за вас

Свое изказване направи и министърът на външните работи на България –Кристиян Вигенин, който поздрави всички българи с празника.

Караоке в Брюксел

Залата беше препълнена с хора, чакащи да чуят близки до сърцето си изпълнения. В програмата участваха женско трио за народни песни от Смолян ,трима оперни певци, ансамбъл с певци и гайди от с.Момчиловци –Смолян и децата от вокална група „Караоке”-Велинград. Програмата ни съдържаше компилация от най-известните български песни –„Ах,къде е мойто либе”, ”Море пиле”, ”Облаче ле, бяло”, ”Родина „, ”Моя страна,моя България” и движения.Усещането от бурните аплодисменти беше невероятно ,а сълзите в очите на присъстващите ни показа ,че любовта към Родината никога не умира. Децата представиха достойно България. Тържеството завърши с традиционното българско хоро.

Вечерта продължи с официална вечеря ,дадена от евродепутатите Илиана Йотова и Маруся Любчева в прекрасен ресторант в центъра на Брюксел,където продължиха изпълненията на съставите. Завиха се кръшни хора и по тесните брюкселски павирани улички.

Следващият ден бе посветен на разглеждане на забележителностите на Брюксел. Прекрасни старинни сгради, катедрали, символът на Брюксел-малкото пикаещо момченце,паметниците на незнайните воини, дворецът на краля на Белгия,музея на музикалните инструменти и др. Не сме виждали по- многолик град, в който живеят мирно хора от всички раси в света. Град с изключително богата култура. Впечатленията ни ще останат за цял живот.

Думите са слаби да изразим благодарността си към Илиана Йотова, която ни покани и направи щастливи даровити деца, които никога при други обстоятелства не биха могли да си позволят да видят всичката тази красота и величие. Тя е прекрасен човек и евродепутат, който има отношение към културата, децата, родината, истинска патриотка.Пребиваването ни бе като един прекрасен сън ,но изключително добре организиран, където и за секунда не оставахме сами и за нас се грижеха сътрудниците на Г-жа Йотова- Александър Станчев, Рая и Светла –млади  всеотдайни, с висок интелект хора , владеещи няколко езика.

Караоке в БрюкселРазходите на съставите ,представящи културата на България се поема от субсидия ,отпусната от бюджета на Европарламента за културни мероприятия,но по предложение на евродепутат Илиана Йотова.Това се прави и за всички останали държави членки. Изпитваме огромна благодарност към тези хора  в сърцето си,  откриваме  нова готовност да даваме на другите от  това ,което можем да правим , признателност и затова споделяме с вас –читателите,  усещането ни за радост. Благодарим и на всички наши приятели във Велинград ,които ни изпратиха с добри чувства и стискаха палци за успешното представяне.

Благодарността е чудотворна сила – като вълшебен магнит, който генерира и после привлича много повече, отколкото вече си получил. Тя е жива енергия, която ти помага да бъдеш много повече, отколкото си бил.

 

Юлиана Ковачева

Ръководител вокална група „Караоке“

Коментари

Браво за дечицата и тяхната ръководителка!Да са здрави дълги години, за да прославят България по света.А към екипа на сайта имам предложение, да сложат опция - сподели, за да можем да разпространяваме хубавите новини в града.Успех!

#4 Лили в Понеделник, 17 март 2014 15:07

:)

#3 в Събота, 15 март 2014 19:22

Браво сега е ред да отидат до Северна Корея,за да поздравят братският северно корейски народ.

#2 BSP в Четвъртък, 13 март 2014 09:11

Bravo , pojelavam vi da posetite oshte mnogo strani !!!

#1 mask в Неделя, 09 март 2014 15:54

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени