Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Църквите с кедрови дръвчета

23 октомври 2009, Петък | 15:32

Дейност, която започва да реализира ПГГС „Христо Ботев” Велинград.

Кедър   Един нов проект - „Изграждането на младия лесовъд преминава през любовта към родината и любовта към природата” - стартира от Димитровден във Велинград. Проектът е спечелен от ПГГС „Христо Ботев” – Велинград и предвижда залесяване в дворовете на трите черкви в кварталите Чепино, Лъджене и Каменица. Ученици от 11 и 12 клас ще залесят във всеки двор по три фиданки кедър. Кедровите фиданки са отгледани от ученици на гимназията. Първото залесяване ще бъде в понеделник в двора на Чепинската църква от 11:30 ч.

   Кедърът е от семейство борови и за много хора е свещено дърво. Дори в днешно време в Ливан същесвтува гора от кедри, които са наречени "Арз ал-Раб" или "Божествени кедри". Те са измежду последните оцелели дървета в огромната гора от ливански кедри в планината Ливан. За повечето от тях се смята, че са на повече от 2000 години, много от тях са високи по 30-35 м. и имат стъбла от по 12-14 м. в диаметър.

   Кедровите дървета се споменават в Библията и често се асоциират с цар Соломон, за който се говори, че е залесил толкова кедрови дървета, че бройката им станала като на тази на често срещано по онези земи смокиново дърво.

Коментари

Браво на горското!

#5 Spas в Понеделник, 26 октомври 2009 08:17

Горската гимназия случи и на директор - Стефан Шулев е рядко интелигентен, културен и начетен човек, такива в града ни се броят на пръстите на едната ръка! Просто да не повярва човек, че е от Каменица :-) Преподавателите също са много добри специалисти, според мен Горската гимназия във Велинград може да се нарече едно от елитните училища в България!

#4 megalamer в Събота, 24 октомври 2009 13:06

Похвална инициатива!

#3 kalispera в Събота, 24 октомври 2009 00:34

И аз се възхищавам от това, което прави Горската гимназия! А дворът им е като райска градина!

#2 Стефка в Петък, 23 октомври 2009 17:25

Браво на горския техникум и на учениците му !

#1 Rdlk в Петък, 23 октомври 2009 15:42

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени