Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Представяне на една "Гибел"

15 октомври 2009, Четвъртък | 16:23

Историята на една смъртна присъда

Грамота Клуб Здраве Велинград   Една покъртителна книга - "Гибел" - на д-р. Александър Попов отново и отново повдига много въпроси в човешкото съзнание и стига до дълбочината на чувствата. Едва ли някой от присъстващите на промоцията на книгата вчера, 14 октомври от 18 ч. в Художествена галерия - Велинград, е останал равнодушен. В тази книга, която е дело на проучванията, анализите и огромния труд на д-р Попов върху преразглеждането на смъртната присъда на едно момче - Живко Делков, се оглежда драмата на цялото българско общество в тоталитарно време. Тогава, когато много от делата са завършвали с политически, пристрасни присъди. През 1984 год. Живо Делков е бил обвинен в убийството на офицер и жена му на "Цигов Чарк".

   Умението на д-р Попов е в това, че успява да отдели голямото, сложното, манипулиращото от дребното и да посочи как едно момче е поставено в невъзможност и чрез страшната му присъда да покаже уродливостта на една система.

Представяне книга Гибел   "Задачата на Александър Попов е изпълнена великолепно... Аналогия на книгата в българската литература не открих", каза в увлекателното си и задълбочено слово проф. Тодор Балкански, който бе скъп гост на тази вечер. Адвокатът Николай Антов направи задълбочена юридическа фактология върху книгата, като изтъкна, че д-р Попов проявява юридическа логика при написването й: "С тази книга той бие камбана - Аз не съм юрист, аз съм хуманист, затова хора мислете - няма демокрация без една правосъдна система, която да следи за всяко нарушение".

   В края на вечерта, болната майка на несправедливо убития Живко Делков, се изправя на бастунчето си, за да поиска само едно единствено нещо, което би й доставило утеха в трудните години - реабилитацията на сина й. Вижте:

Get Adobe Flash player

Коментари

Лоша работа. Този случай е един от многото подобни такива. Дано поне държавата да има доблестта да си признае престъплението.

#3 Spas в Събота, 17 октомври 2009 12:49

И колко такива ужасни истории има...

#2 sel в Петък, 16 октомври 2009 19:26

Ужасно тъжна и несправедлива история. :( Не искам и да си представям каква е болката на майката.

#1 kalispera в Четвъртък, 15 октомври 2009 20:11

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени