Велинград e спа столицата на Балканите. Всичко за Велинград ще откриете тук - Новини и личности от Велинград, бизнес и туризъм...

Д-р Коев за нуждата от промяна във Велинград

09 октомври 2015, Петък | 10:06 | политика

Първата ни цел ще е да променим начина на управление на общината, заяви Костадин Коев

В интервю за Факти.бг кандидатът на ГЕРБ за кмет на Велинград д-р Костадин Коев заяви, че ще поставим управлението на няколко принципи – прозрачност и законност, диалог с гражданите и професионализъм на администрацията.

 Поместваме цялото интервю пред Факти.бг

Защо решихте да се кандидатирате за кмет?

Община Велинград има нужда от промяна, която да я извади от застоя, в който се намира и да я превърне в стабилна, работеща и развиваща се община. Имаме чудесен потенциал и като природа и като хора и ние трябва да развием този потенциал. Реших да се кандидатирам за кмет, защото вярвам, че тази промяна може да се случи. Две неща ми дават допълнителна увереност. Първото е екипът, с който работим. Това са знаещи и можещи хора, доказани професионалисти в своята област. Второто е политическата подкрепа на ПП ГЕРБ. Защото можеш да имаш прекрасни идеи и намерения, но ако нямаш помощта на държавата и сътрудничеството с правителството, те трудно могат да се реализират. И ние трябва в максимален план да се възползваме от стратегията и амбицията на ПП ГЕРБ за изграждане на стабилни и работещи общини. Вече сме провели предварителни разговори с различни министри и имаме тяхното уверение, че ще застанат зад всяка работеща идея, която може да подобри развитието на общината.

Кои са належащите проблеми, които трябва да реши Велинград?

Проблемите са много – и по отношение на безработицата, и по отношение на инфраструктурата, водния цикъл, развитието на туризма. Решенията на всички проблеми, обаче започват от едно условие – наличието на добро управление. И затова първата ни цел ще е да променим начина на управление на общината. Ще поставим управлението на няколко принципи – прозрачност и законност, диалог с гражданите и професионализъм на администрацията. В момента тези три неща липсват и това се отразява на всички ни. Втората ни цел е функция на първата и е свързана със финансовото стабилизиране на общината и създаването на условия за инвестиции, за да се повиши заетостта. Тук ключовата дума е стратегия – вместо работа на парче ние предлагаме цялостна, дългосрочна стратегия за финансово и икономическо развитие на общината. Когато успеем да си подредим дома, тогава ще можем да очакваме както помощ от държавата, така и инвестиции от бизнеса. За да стане това трябва да има доверие в местната власт. Защото никой не иска да работи с община, в която цари безотговорността, а нарушенията на закона и неспазването на правилата са навсякъде.

Доколкото сме информиране – на три пъти – март и септември 2008 г. и юни 2010 общината е била поканена от МОСВ да представи проект, който е бил върнат с множество бележки и препоръки за ревизия. Това обаче не е било направено. Вие имате ли коментар по този въпрос?

Видях във вашия сайт позицията на г- н Лебанов по този въпрос – за политическите причини. Кажете ми, вярвате ли, че има министър, който да не иска да отчете, че е свършил повече работа. Успехите на всяка една община са и успехи на правителството – независимо кой управлява общината. В последните няколко години има финансиране за подмяната на водопровод и канал на няколко улици с решение от края на 2012. Това финансиране е поради ремонт на пътя от АПИ и европейско финансиране и забрана за интервенция след това минимум 5 години. Но всичко това не е в резултат на активност от страна на общината, а резултат от действието на правителството. Така, че тезата за политическите причини звучи несериозно.

По-склонен да вярвам, че причините, както за водния цикъл, така и по много други въпроси са по-скоро плод на безхаберие и безотговорност. А най-вероятно и на липса на компетентност.

Ако бъдете избран, как ще се справите с този проблем?

ВиК мрежата на Велинград е стара и много амортизирана. Подмяната и разширението й ще струва, заедно със средствата за изграждане на ПСОВ, над 50 млн. лв. Немислимо е това да се случва чрез таксата ВиК от потребителите. Ако не се предприемат бързи действия, е застрашено ВиК обслужването както на домакинствата, така и на бизнеса, което от своя страна означава срив на туристическия бранш. Ние вече имаме сътрудничество с МРРБ и търсим възможност за финансиране по новите финансови инструменти, по които министерството работи. Първата задача е да се подготви актуален и качествен ВиК проект. Сигурен съм, че вече няма да има „политически причини“, не защото ние сме от ГЕРБ, просто защото ще си свършим работата.

Говори се за липса на прозрачност при обществените поръчки. Камарата на архитектите например е отказала да участва в тях. Защо се е получила според вас тази ситуация?

Този случай е само един пример за цялостния стил на управление на общината през последните години. И това е огромен проблем, тъй като няма нормален инвеститор, който да си партнира с общината, при положение, че липсват всякакви гаранции за спазване на законите и правилата. И отново опираме до проблема с начина на управление на общината. Това е смисълът на промяната, която предлагаме – законност, отговорност и работещи решения.

От Факти.бг

Коментари

Ко(У)йчо, кво ти разбира главата от шадравани, бе?! Айде спрете да пишете глупости! Утре да изберем Лебана и да не се занимаваме повече с глупости! Той е добър човек, ще ви прости за щуротиите!

#18 ДО "КОЙЧО" в Събота, 24 октомври 2015 17:30

Мен шадравана много ме кефи. Страшно екстравагантно хрумване е да побиеш писоар на входа на СПА столицата.Който се е сетил -евалла му. Добре, че цветята около него са кът, иначе щеше да заприлича на обикновен тривиален фонтан.

#17 Койчо в Събота, 24 октомври 2015 14:08

Снощи около 12ч.в Гранд Хотел Велинград се състоя среща на кандидата за общински съветник от ДПС Делян Пеевски и "НЕЗАВИСИМИЯТ" кандидат за кмет на Общината Ангел Манолов, в присъствието на Меденката и прословутият адвокат Аршинков, разпределяха зам.кметските постове, бъдещите общински служители и общински предприятия! Да им е халал, НО НЯМА ДА ИМ СЕ СЛУЧИ!

#16 ALI в Събота, 24 октомври 2015 10:58

Номер 14, пак повтаряш, повтаряш като развалена грамофонна плоча лъжи, които искаш да затвърдиш, защото не смятам, че може да си чак толкова прост.

#15 прост народ в Събота, 24 октомври 2015 08:11

Не съм никакъв номер!Знам, че проектите вървят по сложна и трудна процедура, А НЕ СЕ ПРОБУТВАТ! ПАК ПОВТАРЯМ, НЕ СЕ ПРОБУТВАТ, ЗАЩИТАВАТ СЕ!

#14 отново! до "прост народ" в Петък, 23 октомври 2015 21:18

Не съм никакъв номер!Знам, че проектите вървят по сложна и трудна процедура, А НЕ СЕ ПРОБУТВАТ! ПАК ПОВТАРЯМ, НЕ СЕ ПРОБУТВАТ, ЗАЩИТАВАТ СЕ!

#13 отново! до "прост народ" в Петък, 23 октомври 2015 21:18

Ей, номер 9, правилата съм ги научил. Не виждаш ли или трябва да си сложил лупите? А стилът е въпрос на избор, аз пък може да съм решил моят стил да не е като твоя нпаример. Сега по същество. Трябва да си супер наивник да смяташ, че "сложните" процедури са предпазен механизъм срещу корупцията, напратов - те са измислени точно с тая цел. И да, проектите в България се пробутват и винаги са се пробутвали от тези, които са във властта. Какво се правите, че падате от Марс?

#12 прост народ в Петък, 23 октомври 2015 17:43

ГЕРБ-ерските тролчетата в този форум са много.Ако не знаете беше внесено предложение в Народното събрание - писането от платени коментатори да бъде преследвано от закона. Така, че дерзайте, но бъдете умни!

#11 Anjelika в Петък, 23 октомври 2015 17:04

Абе какъв шадраван бе! Тоя мрамор с извинение е като надгробна плоча - такава грозотия няма! Едно Ракитово са по-добре от нас в Каменица....

#10 в Петък, 23 октомври 2015 17:03

Правилата за писане се учат до четвърти клас.Стилът ти на писане, показва, сериозни пропуски. И сега по темата: Само в ГЕРБ се ПРОБУТВАТ проекти, което е вашата цел,те минават през сложна процедура на одобряване, а не става с пробутване! Ако в близко бъдеще се смени правителството, това значи ли, че трябва да се смени и кмета???!!!

#9 до "прост народ" в Петък, 23 октомври 2015 16:58

Аа не само парковете, направи и един селски "шадраван" и удно умалено кръгово на входа на града. Пълна излагация. По-грозно подобие на "шадраван" от това надали някъде съществува, ама явно така най-много е могъл да окраде от бюджета за гьола. И то в град, претендиращ със спа-туризъм и богатство на минерални води. Спи народа, Ваньо Лебаньо лапа и бабичките пак да гласуват за него.

#8 Ей богу в Петък, 23 октомври 2015 16:40

Ако искате в общината да се осъществят Евро проекти, трябва да гласувате за ГЕРБ, които да ги пробутат, респективно за Коев. Ако искате, Лебанката да продължи да трупа задължения за сметка на народа, пак гласувайте за него. За толкова година едно нещо няма черно ня бало направено освен парковете, за които го глобиха. В 21 век. на жителите на спа-столицата им спират водата. Алооуууу????

#7 прост народ в Петък, 23 октомври 2015 16:31

Иван е КМЕТА!Колкото и глупости да изпишете в тези форуми, хората си знаят, кой да изберат!

#6 агата в Петък, 23 октомври 2015 11:29

Ако искаме, града ни да е проспериращ и занапред да се довърши всичко започнато, трябва да си изберем отново Лебанов! Той е кмета!

#5 Biser в Петък, 23 октомври 2015 11:26

Едно е да можеш, друго е да искаш, трето и четвърто е да го направиш! Гледай си гълъбите в кв. Чепино и не се занимавай с неща от които не разбираш!

#4 АЛИТО в Сряда, 21 октомври 2015 11:26

Да, има нужда да се сменят поставените директори на горските стопанства, вашите благодетели и Наско Циганина и да се ръководят от местни лесовъди-професионалисти, които във Велинград има достатъчно!

#3 Крум в Сряда, 21 октомври 2015 11:23

Какви глупости приказва този доктор?!Да разгледа града и да спре да се излага!

#2 Присмехулник в Сряда, 21 октомври 2015 10:52

Такса ВиК???? И тоя не знае къде е...Това да не са гълъбите??!!

#1 Негарот с Олд Спайса в Четвъртък, 15 октомври 2015 13:17

Изпратете коментар.

Вашето име (псевдоним):

:):Dlol  :(:<  huh  thumbdownthumbup  c

Вашият имейл:

 Екипът на Градвелин.ком си запазва правото да изтрива коментари по собствена преценка. При неточности в публикациите, моля информирайте ни по скайп или имейл.

Най-коментирани новини през последния месец:


01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00

01 януари 1970 | 02:00
 

Тази страница е защитена от Закона за авторско право и сродните му права. Никоя част от тази страница не може да бъде използвана под какъвто и да е начин без изричното, писмено съгласие на авторите.

© 2009-2010 - Gradvelin.com - Велинградска медийна и информационна агенция - Всички права запазени